Antti Karppinen valittiin Euroopan parhaaksi

Kirjoittanut 20.5.2021

FEP Professional Photographer of the Year -kilpailussa Karppisen voitokkaassa sarjassa oli kolme kuvaa, joista korkeimmat pisteet nappasi Running Out of Time.

Kuvassa mies kaivaa vesisateessa märkää hiekkaa, ja yrittää täyttää sillä rikkinäistä tiimalasia. Säröilemässä oleva tiimalasi symboloi elämää.

– Se kuvastaa mielestäni hyvin tätä nykyaikaa. Ihmisillä on aina kiire, ja jostain täytyisi saada lisätunteja päivään, tai yleensä aikaa elämään. Tehtävä on hyvinkin epätoivoinen, kuten otoksesta näkyy. Valokuvassa olen minä itse, ja se on otettu kotipihalla vaimoni kastellessa minua puutarhaletkulla, Karppinen kertoo tarinan synnystä.

Toinen kuva on nimeltään Tempus Vernum, eli kevään aika. Se on viehättävä potretti hänen tyttärestään.

– Halusin toteuttaa maalauksenomaisen muotokuvan, johon yhdistän kukkia sekä myöskin tiimalasin kuvastamaan aikaa. Tämä potretti on otettu olohuoneessa yhdellä salamalla.

Beginning of an Adventure puolestaan on kuva pojastani ja koirastamme. Se kertoo pienestä lapsesta, joka on löytänyt aarrekartan ullakolta. Ympäristöstä huomaa vihjeitä siitä, että pojan isä on ollut lentäjä, ja siksi pojallakin on päässään lentäjän lakki ja lasit.

Tänä vuonna kisaan osallistui ennätysmäärä kuvaajia, yli 300. Yhteensä valokuvia tuomaroitiin noin 2600 kappaletta.

Karppinen on ollut Euroopan kovatasoisimpien ammattivalokuvaajien kilpailun Top 10 -finalistien joukossa jo seitsemänä vuonna peräkkäin.

Makea voitto

Karppinen on ottanut osaa kyseiseen kilpailuun vuodesta 2013 lähtien.

– Se on yksi tärkeimmistä kilpailuista, joihin vuosittain osallistun. Olen voittanut yksittäisiä kategoria – kultapalkintoja, mutta en koskaan kokonaiskisaa. Tämä voitto merkitsee minulle todella paljon. Osallistun kansainvälisiin kilpailuihin siksi, että kehittyisin kuvaajana ja haastaisin itseäni, en niinkään meriittien takia.

– Mutta tietenkin kisassa menestyminen tuo lisää näkyvyyttä sekä uusia asiakkaita, hän sanoo.

Ropisevaa palkintosadetta

World Photographic Cup -kisassa Karppinen edusti Suomea osana maajoukkuetta.

– Siellä voitin toisen yksittäisen kultamitalin, tällä kertaa muotokuvasarjassa. Kuvan nimi on Layers of Being Human, ja inspiraation siihen sain koulutusmatkalla Meksikossa. Se kertoo tarinaa ihmisestä jolla on erilaisia kuoria. Kuvan keskellä on ihminen itsenään, seuraavassa tasossa ovat salaisuudet sekä ’luurangot kaapissa’. Ulkokuori taas edustaa sitä kaunista kuorta, minkä haluamme muiden ihmisten meistä näkevän. Se on kuin naamio, joka vedetään päälle, vaikka sisällä ei olisikaan kaikki hyvin, Karppinen päättää.

Mitalisade Suomeen

Antti Karppisen siivitti kokonaisvoittoon Illustrative & Fine Art -kategorian voitto, muut suomalaismitalit tulivat seuraavasti: kultamitalit Pia Maria Rautio Lahden Villähteeltä (People & Portrait) ja Kristi Vilmunen Vantaalta (Domesticated animals), hopeamitalit Onni Wiljami Kinnunen Limingasta (Advertising & Commercial), Risto Raunio Naantalista (Wildlife) ja Pia Maria Rautio (Illustrative & Fine art), pronssimitalit Heidi Järvi Vaasasta (Domesticated Animals), Annamari Kemppainen Oulusta (Digitally created images), Hannu Rainamo Säynätsalosta (Sports) sekä Suvi Roiko Tampereelta (People & Portrait).

Yllämainituista Karppinen ja Raunio saivat pisteitä myös toisista kategorioista (Karppiselle Advertising & Commercial, Rauniolle Reportage & Photojournalism), muut top 10 -sijat menivät Antti Hallakorvelle Orivedeltä (Nature), Marc Sabatille Kuopiosta (kahdessa eri kategoriassa, Advertising ja Illustrative), Johanna Sjövallille Porista sekä Johanna Vauriolle Klaukkalasta (molemmat Domesticated animals).

Kilpailu oli ennätyksellinen monessakin suhteessa, sillä kisaan tuli ennätysmäärä kuvia ennätysmäärältä valokuvaajia ympäri Eurooppaa, melkein 3 000 kuvaa yli 300 eri valokuvaajalta.

Kilpailun järjestää eurooppalaisia ammattivalokuvaajia yli 20 maassa edustava Federation of European Professional Photographers -järjestö. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2010 alkaen. FEP:n suomalainen jäsenjärjestö on Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Kilpailu on avoin kaikille eurooppalaisille valokuvaajille.