Finnfoto Galleriassa Palmusen ja Parhialan näyttely

Kirjoittanut 17.2.2023

Finnfoto on ottanut toiminnassaan aivan uuden askeleen avaamalla helmikuun alussa Finnfoto Gallerian kauppakeskus Redissä Helsingin Kalasatamassa. Uuden pysyvän Finnfoto Galleria -näyttelytilan ideana on tuoda valokuvat ja niiden tekijät nähtäville sinne, missä ihmiset liikkuvat niin arjessa kuin vapaa-ajallaankin.

Finnfoto Gallerian syntyyn vaikutti monta tekijää, joista yksi tärkeimmistä oli se, että valokuvaajien on usein hankalaa löytää hyviä näyttelytiloja. Näyttelyjen rakentaminen on kuvaajalle myös kallista.

– Pohdimme Finnfotossa pitkään, miten voimme parantaa valokuvan tekijöiden näkyvyyttä omalta osaltamme tarjoamalle heille uusia mahdollisuuksia ja samalla parantaa valokuvan ja sen tekijöiden näkyvyyttä, Finnfoton toiminnanjohtaja Mikko Säteri kertoo.

Kauppakeskus Redin toisessa kerroksessa sijaitseva Finnfoto Galleria on ensimmäinen järjestön rakentama tila näyttelyille. Järjestön tavoitteena on rakentaa neljästä viiteen galleriaa eri puolille Suomea.

– Meillä on keskustelut jo pitkällä seuraavaa Finnfoto Galleriaa koskien. Olemme Finnfotossa olleet hyvin ilahtuneita kauppakeskuksien positiivisesta asenteesta ja halusta tarjota kävijöilleen myös niin sanottua hengen ravintoa, Säteri toteaa.

Abandoned Nordic -näyttely avaa Finnfoto Gallerian

Finnfoto Gallerian ensimmäiseksi näyttelyksi Redissä valikoitui Tanja Palmusen ja Kimmo Parhialan Abandoned Nordic -näyttely.

– Abandoned Nordic on minulle ja puolisolleni yhteinen projekti, johon kulminoituu tuhansien tuntien etsiminen, löytäminen ja hiljaisuudessa valokuvaaminen, ­Tanja Palmunen kertoo.

Kaikki alkoi vuonna 2015 kun Tanja Palmunen ja hänen puolisonsa Kimmo Parhiala astuivat sattumalta hylätyn mielisairaalan ovista sisään. Ovien takaa löytyi kokonaan toisenlainen maailma, ja siihen maailmaan he halusivat palata uudelleen. Tanja ja Kimmo ovat kiertäneet Euroopan umpeenkasvaneita linnanaukioita ja syrjäisten kylien harvoin kuljettuja polkuja, etsien hylättyjä rakennuksia.

– Valokuvaaminen pimeissä ja pölyisissä rakennuksissa on haastavaa ja vaarallistakin, mutta samalla tämä harrastus on vienyt meidät Euroopan kolkkiin, joihin harva turisti eksyy, Palmunen kertoo.

– Hylätyt rakennukset kiehtovat monia. Ne ovat ympärillämme matkaansa jatkavan maailman sokeita pisteitä, joihin ei ole tarkoitus mennä, ja juuri siksi niiden maailma on niin erikoinen. Villeinä kasvaviin metsiin piilotetut rakennukset kertovat niin yhteiskunnallisesta muutoksesta kuin perheiden kohtaamista katastrofeista.

Vaikka hylätyn rakennuksen sisällä aika on saattanut pysähtyä, ovat ne täynnä todisteita siitä, että luonto jatkaa loputonta työtään, Palmunen kiteyttää.

Finnfoto Galleria on näyttelytilana kuvaajille ilmainen

Finnfoto Gallerian suunnittelussa oli otettava huomioon perinteisistä gallerioista poikkeavia asioita, joita ovat muun muassa turvallisuus ja kauppakeskukset ympäristönä.

– Näyttelykonseptin suunnittelija, ­Niko Rissanen, on tehnyt todella hyvää työtä. Suunnittelussa oli otettava huomioon vilkas ympäristö, sillä gallerioita tullaan rakentamaan pääosin kauppakeskusten käytäville, jolloin ne eivät saa estää näkyvyyttä esimerkiksi keskusten eri liikkeisiin. Näyttelyn pitää olla myös katsojalle helppo ja miellyttävä kokemus, Säteri sanoo.

Koska valokuvanäyttelyiden on tarkoitus kiertää eri Finnfoto Gallerioissa, näyttelykonsepti on suunniteltu yhtenäiseksi, jolloin teokset on helppo asettaa näytteille eri gallerioihin.

Valokuvanäyttelyt kuratoi Finnfoton asettama toimikunta kuvaajien hakemusten perusteella. Kuvaajat vastaavat näyttelyvedoksien kustannuksista, mutta Finnfoto ei peri kuvaajilta näyttelytilasta vuokraa tai muita tilaan liittyviä kustannuksia.

Finnfoto Galleria sijaitsee kauppakeskus Redin toisessa kerroksessa, A2-037 -liiketilassa, lähellä Gigantin myymälää. Abandoned Nordic -näyttely on esillä galleriassa 1.4.2023 saakka.