Fotofinlandia Johanna Sjövallille

Kirjoittanut 3.12.2020

Johanna Sjövall julkistettiin Fotofinlandia-kilpailun voittajaksi Lempäälän Ideaparkissa 3.11. Hän voitti korkeatasoisen kilpailun sarjallaan Magic of Horses, jolla osallistui kilpailun portfolio-sarjaan.

Johanna Sjövallin kuvat ovat yhtä suurenmoisia ja vaikuttavia kuin hänen kuvauskohteeksi ­valitsemansa hevoset. Yksittäiset kuvat ja niihin taidokkaasti vangitut hetket muodostavat kokonaisuutena mieleen jäävän tarinan, joka ansaitsi ykkössijan tiukassa ­kilpailussa”, perusteli kilpailun ­tuomaristo voittaja­valintaansa.

Sjövall on osallistunut useisiin valo­kuvakilpailuihin vuosien varrella ja arvostaa Fotofinlandian voiton korkealle.

– Tuntuu tosi hyvältä ja tämä on itselle iso tunnustus. Tässä kisassa pärjääminen on tuntunut tosi kaukaiselta, mutta onneksi nyt osallistuin.

Sjövall kertoo, että rohkaistui osallistumaan tuttaviensa painostuksesta ja tunnustaa tarkistaneensa sarjat ja lähettäneensä kuvat vasta viimeisenä osallistumispäivänä.

– Välillä on ollut niin, että hevoskuvani eivät ole olleet oikein mitään niistä sarjoista. Ne eivät ole oikein muotokuvia, eivät varsinkaan luontokuvia eivätkä mainoskuvia.

Koska Sjövall on kuvannut hevosia sarja­-ajatuksella, oli portfolio-sarjaan osallistuminen hänelle luonteva vaihtoehto. Hän valitsi kilpailuun kahdeksan kuvaa, joissa on kaksi eri sävymaailmaa ja sekä liike- ­että potrettikuvia.

Tunnelmaltaan kuvat ovat ­taianomaisia. Dramatiikkaa niihin tuovat taustan ­upeat pilvet.

– Osa on aitoja pilviä ja osa on feikki­pilviä. Varsinkin kun tehdään asiakkaille töitä, niin kuvaus sovitaan tiettyyn aikaan ja se täytyy tehdä silloin. Siinä ei ole kyttäysmahdollisuutta. On ihanaa, että on se mahdollisuus, että pystyy jälkikäteen vaikuttamaan lopputulokseen, vaikka mieluummin teen kuvauspaikalla kaiken valmiiksi.

Osa kuvista on valaistu salamalla, koska sovittu kuvauspäivä on saattanut olla harmaa ja valo tylsä.

Portfolion hevoset on kuvattu Sjövallin kotikaupungin Porin lähiseudulla, ­lukuunottamatta mustaa friisiläistä, jonka hän ikuisti ollessaan ­valokuvauskurssilla Ruotsissa. Alkuperäinen kuvasarja, ­josta Sjövall valitsi kuvat portfolioon on suurempi kokonaisuus. Hän alkoi työstää ­sitä jo vuonna 2015. Valkoinen liinaharjainen Welsh cob, joka esiintyy myös ­Fotofinlandian voittoisassa sarjassa, toimi tuolloin Sjövallin innoittajana ja hän on ­kuvannut sitä usein.

Sjövall kertoo etsineensä pitkään ilmaisu­tapaa, jolla saisi kuviinsa unenomaisuutta ja melankoliaa.

– Paljon oli toistoja ja ihmettelyä, että miten sen fiiliksen saisin.

Koska tavoitteena on ollut kuvata yhtenäinen sarja, jokaisen yksittäisen kuvan pitää toimia osana sitä, samalla kun sen pitää toimia ja olla mielenkiintoinen myös yksinään. Oman haasteensa tähän ovat luoneet olosuhteet, sillä kuvaus­tilanteissa ja -paikoissa sävyt ja kontrastit vaihtelevat.

– Yhtäkkiä se loksahti, että hitsi näinhän se menee. Sen jälkeen kun tyyli löytyi, se oli viimeistelyä ja hiomista. Sen jälkeen on ollut paljon iisimpää.

Fotofinlandian sarjavoittajat