Fujifilmiltä edullinen järjestelmäkamera

Kirjoittanut 17.3.2019

Fujifilm X-T30 on suositun X-T20:n seuraaja ja suunnattu harrastajille, jotka haluavat tehokkaan kameran klassisesti muotoillussa, pienessä ja näppärässä rungossa helppokäyttöisin säädöin. X-T30:ssä on aiemmin julkaistun X-T3:n lailla taustavalaistu kuvakenno X-Trans CMOS 4 muun muassa vaiheentunnistavilla af-pikseleillä koko kennopinnan päällä, sekä kolme kertaa nopeampi X-Processor 4.

Fujifilm X-T30 painaa ainoastaan 383 g ja on edeltäjäänsä X-T20:een verrattuna saanut joystickin af-pisteen ohjaamiseen, ohuemman lcd-näytön paremmalla vasteella kosketustoimintoihin, sekä parannetun kahvan. X-T30:tä aletaan myydä hopeisena ja mustana maaliskuun lopulla, myöhemmin tänä vuonna tulee myös uusi väri ”charcoal silver”.

X-T30 tuottaa kuvia samalla resoluutiolla, värintoistolla ja alhaisella kohinalla kuin Fujifilm X-T3. Kameran uudelleenkehitetty kuvakenno X-Trans CMOS 4 on edeltäjäänsä verrattuna korkearesoluutioisempi (26,1 megapikseliä). Uusi kenno käyttää aiempien sukupolvien tapaan valmistajan omaa kuvasuodinta kontrolloidakseen moiré-ilmiötä ja vääriä värejä, ilman optista alipäästösuodinta. Uusi perusherkkyys on ISO 160, joka on omiaan kuvattaessa esimerkiksi suurella aukolla päivänvalossa.

X-Trans CMOS 4:ssä on nelinkertainen määrä vaiheentunnistavia pikseleitä (2,16 miljoonaa) verrattuna aiempiin sukupolviin, ja ne peittävät nyt koko kennon. Kasvon- ja silmientunnistustoiminnot ovat saaneet useita parannuksia Fujifilm X-T3:een verrattuna, erityisesti video- ja potrettikuvauksessa, jotka sisältävät liikettä ja siten jatkuvaa automaattitarkennusta. Uuden ”face select/kasvovalinta” -toiminnon avulla on helppo lukita tarkennus tiettyihin kasvoihin, kun useampi henkilö on tunnistettu kuvassa. Nämä parannukset tulevat myös Fujifilm X-T3:een ohjelmistopäivityksellä kevään aikana.

Ylinäytteistysefektin ansiosta 4k/30p-videokuva voidaan tallentaa korkeammalla 6k-resoluutiolla (6240×3510 px). Äänentallennus videokuvauksessa (24-bit/48 KHz) on myös parantunut Fujifilm X-T20:een verrattuna. X-T30:ssä on mahdollista liittää kuulokkeet kameran usb-liitäntään (adapterilla) tallennuksen aikana kuuntelua varten. Kamerassa on myös seeprakuvio valotuksen korjaukseen sekä laajan sävyalueen videokuvaus (F-log).

Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm X-T30 kamerarunko maksaa noin 1 000 euroa. X-T30-kitti Fujinon XC 15–45 mm:n objektiivilla maksaa noin 1 100 euroa. X-T30-kitti Fujinon XF 18–55 mm f/2,8–4 -objektiivilla maksaa noin 1 350 euroa. Kamera tulee saataville maaliskuun 2019 lopulla.