Helppoa kuin heinänteko

Kirjoittanut 24.8.2023

Kangasniemen kunta päätti keväällä järjestää valokuvakisan ”vahvistamaan kuntamarkkinoinnin visuaalisuutta” eli kartuttaakseen kunnan kuvapankkia.
Rohkaistakseen mahdollisimman monia osallistumaan, kunta käytti lausetta ”valokuvaus on nykyään helppoa kuin heinänteko” – ja heti julkisuutta ropisikin. Freelancerit vyöttivät taisteluliivinsä ja keskustelupalstat miinoitettiin hetkessä. Valon armeijan edessä Kangasniemi vetäytyi kisasta.

Koska tässä kolumnissa otetaan aina ensisijaisesti empaattinen ja ymmärtäväinen lähtökohta, kunnanisien lapsus voitaneen tulkita pöhköksi mutta ymmärrettäväksi: hyvässä tarkoituksessa järjestetyssä tempauksessa kaikki vain meni pieleen. Viaton toive siitä, että ”kilpailuun osallistuvat valokuvat nostaisivat Kangasniemen kuntaa esille ehkä hieman yllättävistä ja uusista näkökulmista” toteutui toki kyllä, muttei kuvien toimesta.
Ja sitä paitsi heinänteko on nykyään tosi vaikeaa: vaikkapa niitä valkoisia mozzarellakuutioita pellolle tekevän Claas Rollant 46 Roto Cut -pyöröpaalaimen ohjekirjassa on 441 sivua, kun Nikon Z6/Z7 -manuaalissa niitä on noin puolet, 242 sivua.

Mikäli haluaa järjestää valokuvakilpailun oikein, ei kuitenkaan ole yksin: Finnfoton sivuilta löytyy valmiit pohjamateriaalit valmiine sääntöineen päivineen. Ohjeita löytyy myös osallistujille: niistä kultaisin on se, että kannattaa lukea pienellä painettu eli kisan säännöt ennen osallistumista.

Markkinoinnissa voi kokeilla vanhaa hyväksi havaittua keinoa: kunnat ovat palkanneet ammattilaisia ikuistamaan itseään iät ja ajat, esimerkkinä vaikkapa Matti A. Pitkäsen Helsinki-kirja ja isä-poika Jäppisten keskisemmän Suomen teokset.
Tämän tradition uudemman varianssin esittelee tänä kesänä Isojoen kunta, joka on palkannut kesäkuvaajan. Kuntalaiset yhdistykset saavat soittaa ja pyytää ammattilaisen paikalle. Halukkaita on kuulemma ollut palvelutalon juhannustansseista sahdintekemisen SM-karsintoihin. Yhteisöt saavat hyviä kuvia itselleen ja kunta kuvapankkiinsa.
Everybody wins.

Tuomo Manninen

Kirjoittaja on valokuvaaja, joka on ollut heinänteossa viimeksi Kekkosen kaudella.