Helsinki – Moskova – Tokio

Kirjoittanut 10.5.2016

Torstaina 28.4. avattiin Helsingin kaupungintalon Virka-galleriaan Gennady Kurushinin valokuvanäyttely. Näyttelyn aiheena on kolme kaupunkia: Helsinki, Moskova ja Tokio.

Gennady Kurushinin valokuvissa kolme yövalaistuksessa kuvattua pääkaupunkia esittäytyy nuoren kuvaajan näkökulmasta. Yövalaistuksessa pitkällä valotusajalla kuvatut kaupungit eivät eroa toisistaan siinä määrin kuin jos ne olisi kuvattu päivällä.

– Olen aina nauttinut yöllisistä kävelyretkistä ja nähnyt erityistä kauneutta yömaisemien minimalistisuudessa. Lisäksi pitkä valotusaika poistaa meluisan ihmisvilinän maisemasta muuttaen valojen ja varjojen häivähdyksiksi, jolloin korostuu ennemminkin kaupungin liike ja ajankulku kuin yksi tietty hetki, Gennady Kurushin kertoo.

Kristiina Sievi-Korte: Tarja Valli
Kristiina Sievi-Korte: Tarja Valli

Näyttelyavajaisiin kutsuttu Tarja Valli kierteli kiinnostuneena näyttelyssä. Valli itsekkin harrastaa valokuvausta, ja erityisesti hän pitää Kurushinin valokuvien taiteellisuudesta.

– Kuvaaja on saanut upeasti esiin kostean kadun värikkäät heijastukset. Näkee, että kuvat on otettu taidolla, ja sitä kautta ne näyttävät hyvin laadukkailta. Kyseessä on nuori kuvaaja ja hänellä on vielä paljon edessä, mutta jo nyt hän saa aikaan upeita kuvia, Valli hehkuttaa.

Syntyjään Moskovalainen Gennady Kurushin (s. 1988) on itseoppinut valokuvaaja. Hän asuu tällä hetkellä Helsingissä ja jatko-opiskelee Åbo Akademissa. Vapaa-aikanaan hän matkustaa ympäri maailman ja valokuvaa erityisesti kaupunkikuvaa. Mm. valokuvataiteilijat Ansel Adams ja Henri Cartier-Bresson inspiroivat häntä.

Kristiina Sievi-Korte: Ilkka Ranta
Kristiina Sievi-Korte: Ilkka Ranta

Näyttelyavajaisissa vieraana nähtiin myös pitkän linjan uutiskuvaaja, Lehtikuvassa toiminut Ilkka Ranta. 1990-luvulla lehtikuvaajan työ vei Rannan parhaimmillaan kolmesti kuukaudessa Moskovaan, joten Kurushinin kaupunkikuvista löytyi paljon tuttuja rakennuksia ja kuvat herättivät muistoja Rannan mieleen.

– Kurushinin valokuvat ovat teknisesti hyvin taitavia, ilta- ja yökuvaus ei ole helppoa toteuttaa näin onnistuneesti. Itse olisin kaivannut kuviin mukaan myös ihmisiä. Mielestäni he kuuluvat kaupunkikuvaan, varsinkin suurissa metropoleissa, Ranta kommentoi näyttelyn kuvia.

Yöllisiä kaupunkimaisemia voi ihailla kaupungintalon Virka-galleriassa aina 29.5. saakka.

Gennady Kurushin: Helsinki – Moskova – Tokio
29.4.–29.5.2016
Virka-galleria, Helsinki