Helsinki School — taidevalokuvaus

Kirjoittanut 23.1.2020

Aalto-yliopistossa opiskelleiden valokuvaajien ryhmä Helsinki School alkaa olla tunnettu käsite valokuvauspiireissä ympäri maailmaa. Ryhmää vetää Timothy Persons.

Suomalainen taidevalokuvaus on ottanut viime vuosikymmenien aikana aimo askeleen eteenpäin. Kiitos Timothy Personsin, joka Helsinki School -käsitteen avulla on saanut valokuvaajien töitä gallerioiden seinille eri puolille maailmaa. Persons opettaa valokuvausta, toimii kuraattorina ja pitää valokuvagalleriaa Berliinissä.

Persons kutsuttiin 80-luvun alussa Taideteolliseen korkeakouluun (nykyisin Aalto-yliopisto) opettamaan keramiikkataidetta. Hän oli aikaisemmin dokumentoinut afrikkalaista keramiikkaa ja oli sen myötä kiinnostunut konseptitaiteesta.

Kun Persons siirtyi 90-luvulla yliopiston valokuvausosastolle, hän loi aivan uudenlaisen opetusohjelman yliopiston silloisen johtajan Yrjö Sotamaan siunauksella.

– Taidevalokuvauksen arvostus oli tuolloin vielä lapsen kengissä. Valokuvista tehtiin hienoja vedoksia, mutta niiden myyntiä taideteoksina ei edes ajateltu, Persons kertoo puhelimessa Berliinistä.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus palveluun. Painetun lehden tilaajana sinulla on lukuoikeus artikkeliin – valitse Kirjaudu.