Huhtikuun F5.6-klubi

Kirjoittanut 9.4.2024

Huhtikuun F5.6-klubilla tarkastellaan dokumentaarista valokuvaa taiteen kontekstissa. Keskustelemassa post-dokumentaarisia keinoja työskentelyssään hyödyntävät valokuvaajat Harri Pälviranta, Jari Silomäki ja Silla Simone.

Klubilla nähdään kuvia kolmelta post-dokumentaarisen valokuvan parissa työskenteleltävä tekijältä. Paneelia moderoi taiteilija-kriitikko Joel Karppanen, keskustelemassa ovat:

Taiteilija ja tutkija Harri Pälviranta (s. 1971) toimii sosiaalisen dokumentarismin jatkumossa, mutta myös lainaa, kierrättää ja muokkaa muiden tuottamaa materiaalia. Vuosina 2016–2020 Pälviranta matkusti kuvaamaan valtioita rajaavia aitoja ja muureja kahteentoista maahan. Aftermath-valokuvauksen keinoja hyödyntävästä tummaa turismia tarkastelevasta sarjasta syntyi valokuvakirja Wall Tourist (Kult Books 2022).

Valokuvataiteilija ja kirjailija Silla Simone (s.1991) tutkii työssään marginaaliyhteisöjä ja väkivaltaa autodokumentaarisen valokuvan keinoin. Simone tunnetaan parhaiten vuonna 2018 julkaistusta valokuvakirjastaan Soldiers of Odin & vieras sekä vuonna 2023 julkaistusta esseeteoksesta Sokea piste-dokumentaarisen valokuvan etiikka, jossa hän pohtii taiteilijan ammattia sekä valokuvan vaikutuksia yleisöön ja valokuvan kohteeseen.

Valokuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2017 palkittu Jari Silomäki (s. 1975) työskentelee henkilökohtaisten ja yhteiskunnallisten aiheiden parissa. Metodisena lähtökohtana hän käyttää kerronnallista dokumenttivalokuvaa. Silomäen töitä on ollut esillä viimeksi Galleria Halmetojassa Helsingissä maaliskuussa 2024.

Huhtikuun F5.6-klubi: Likainen ja lavastettu, silti dokumentaarinen 

Aika: Tiistaina 16.4. klo 19–21
Paikka: Juttutuvan iso sali, Säästöpankinranta 6, Helsinki.
Vapaa pääsy