Hyvää uutta vuotta VB-valokuvakeskuksesta!

Kirjoittanut 1.12.2017

On monta tapaa hahmottaa vuoden kiertoa. Joillakin uusivuosi alkaa rakettien saattelemana ja toisilla taas esimerkiksi syksyllä koulujen alettua. Valokuvakeskuksen vuosi alkaa mielestäni ehdottomasti uuden näyttelykalenterin myötä. Siinä hetkessä päästetään hiukan otetta menneisiin näyttelyihin ja on aika aloittaa panikoimaan sisäisesti tulevien kanssa. Kuitenkin aina tilanteeseen sopivalla pokerinaamalla.

Horisontissa siintää jo monta ripustusta sekä purkua, useat läikkyneet avajaisjuomat sekä alkavat hermoromahdukset. Mutta myös mielenkiintoiset näytteilleasettajat sekä helpotuksen ja ihastuksen sekaisia huokauksia, jotka kaikuvat vanhan talon huoneissa, kun kaikki työt ovat ajallaan seinällä ja näyttely näyttää hyvältä. Omaankin silmään.

Magnus Wennman
Magnus Wennman

Se miten päästään edes siihen pisteeseen, että meillä on näyttelykalenteri, vaatii jo kohtuullisesti ponnisteluja. Se voi olla joku idea vuosien takaa, joka viimein lähtee rullaamaan. Joskus taivaalta putoaa yllättäen näyttelytyöryhmän syliin timantti.

Valokuva-ala elää koko ajan ja näyttelyt niiden mukana. Tämä eläminen muuttaa esimerkiksi näyttelyiden saatavuutta jatkuvasti. Se, mikä on pari vuotta sitten ollut etäinen haave kesänäyttelyksi, voi olla yllättäen mahdollinen näyttelyn kiertopaikan osuessa lähelle tai vaikka uusien digipakettien myötä. Maailma muuttuu, mutta niin mekin!

Wilma Hurskainen

Tulevan vuoden näyttelyt on nyt julkaistu ja erittäin tyytyväisenä voi katsella tulevaa vuotta. Vuosi 2018 on VB-valokuvakeskuksella hyvin naisvoittoinen, niin kuvaajien kuin kuvauskohteen puolesta. Mielestäni se antaa hyvän säväyksen, kun katsoo menneitä näyttelyitämme vuosia taakse päin.

Johanna Sjövall

Näyttelykalenterin luominen on kovan luokan tasapainoilua. Näyttelyaikoja on vähän ja tilat ovat murto-osan unelmista. Pitää olla nuorta ja kokeneempaa kuvaajaa, miehiä sekä naisia, dokumentaarista- ja taidekuvaa, tunnettua ja tuntematonta, paikallista ja kansainvälistä…kaikkea! Sopiva luomisen paine pitää valppaana. Monipuolinen näyttelykalenteri on juuri se, mikä on tavoitteena, jotta saisimme laajasti kävijöitä.

No entä se vuosi 2018? Minäpä kerron…

”Vuoden 2018 näyttelytarjonnassa nähdään pohjoismaalaisilta tekijöiltä dokumentaarisen ja taidevalokuvan lisäksi kauan odotettua muotikuvaa.

Vuosi alkaa koskettavalla Word Press Photo -palkitun Magnus Wennmanin Where The Children sleep dokumentaarisella näyttelyllä nukkuvista pakolaislapsista. Samaan aikaan esillä on kuopiolaislähtöisen Tiina Puputin Hetken kuvia -näyttely, joka tutkii ’ratkaisevan hetken’ teemoja.

Kevään näyttelykokonaisuus Yhteisiä unia, tuo yhteen Wilma Hurskaisen, Kati Leinosen ja Johanna Sjövallin kuvia ja kertomuksia ihmisen ja hevosen suhteesta.

Kati Leinonen

Kansainvälistä kesänäyttelyä tähdittää ruotsalainen muotikuvaaja Camilla Åkrans, jolta nähdään ainutlaatuinen My Secret Garden -näyttely. New Yorkissa ja Pariisissa kuvannut Åkrans on työskennellyt kansainvälisille muotitaloille, kuten Missoni, Chloé ja Givenchy. Hänen tuotantoaan on säännöllisesti esillä maailman suurimmissa muotilehdissä ja hän on tehnyt yhteistyötä useiden maailmanluokan tähtien, kuten RihannanKaty PerrynNicole KidmanJulianne Mooren ja Kendall Jennerin kanssa.

Camilla Åkrans
Camilla Åkrans
Camilla Åkrans

Syksyn näyttelyssä sukelletaan 1800-luvun tunnelmiin, kun Saara Salmen ja Marko Melanderin neo-viktoriaalinen valokuvataideprojekti Atelieri O. Haapala saapuu VB-valokuvakeskukselle. Kahdessa ajassa -näyttelyssä nähdään Atelieri O. Haapalan kuvia rinnakkain muotovalokuva mestarin Victor Barsokevitschin kuvien kanssa.”

Atelieri O. Haapala ja Victor Barsokevitsch (KUHMU)
Victor Barsokevitsch (KUHMU) ja Atelieri O. Haapala
Atelieri O. Haapala ja Victor Barsokevitsch (KUHMU)
Victor Barsokevitsch (KUHMU) ja Atelieri O. Haapala

Tällaista ihanaa edessä päin, sitä kohti!