Inspiraatioita kuvapäiväkirjasta

Kirjoittanut 13.10.2023

Kymmenisen vuotta sitten kuvasin kuvapäiväkirjaa. Otin kamerapuhelimella ”päivän kuvan” ja kokosin kuvista minialbumeita. Tänä kesänä Patti Smith sai minut uudelleen inspiroitumaan päiväkirjakuvaamisesta.

Patti Smith on 76-vuotias yhdysvaltalainen muusikko ja runoilija. Suomennettuja kirjoja häneltä on tullut viisi kappaletta.

Patti Smithin Päivien kirjassa on vuoden jokaiselle päivälle oma kuvansa ja lyhyt kuvateksti. Jotkut kuvat ovat pikemminkin räpsäisyjä, mutta mielenkiintoisia kuvia ja oivalluksia riittää. Monet vanhemmat kuvat liittyvät historiallisesti kyseiseen päivämäärään. Kuvista löytyy joitakin toistuvia aiheita. Esimerkiksi Smithille tärkeiden taiteilijoiden hautakivien kuvia ja hautausmaita on kirjassa yli 30 kappaletta, kahvimukeja Smith on taas kuvannut 19 päivänä. Muita suosittuja aiheita ovat olleet kengät, kodin esineistöstä tehdyt asetelmat ja kuvien hyödyntäminen. Smithin oma kissakin on päässyt useaan kuvaan. Kaikki kuvat eivät ole itse otettuja, vaan Smith on poiminut mukaan muitakin päivämääriin liittyviä kuvia. 

Päivien kirja julkaistiin kesällä, tekstit on suomentanut Antti Nylen.
Patti Smith oli kesällä keikkailemassa Suomessa ja ehti ohessa kirjoittamaan nimikirjoituksia Oodi-kirjastossa kirjan ostaneille. Hänellä oli tiukka aikataulu, aikaa oli varattu vain tunti ja väkeä oli todella paljon. Osa jäi ilman nimikirjoitusta, vaikka Smith kirjoitti niitä vinhaa vauhtia. Mutta minä olin ajoissa ja onnekas: sain nimikirjoituksen.

Sarja pienistä havainnoista ajassa ja omassa ympäristössä
kasvaa yksittäisiä kuvia suuremmaksi kokonaisuudeksi.