Inspiraation vuosi

Kirjoittanut 13.1.2020

Mitä odotan vuodelta 2020? Mitkä ovat ne realistiset tavoitteet ja toisaalta haavekuvat omasta jaksamisesta ja osaamisesta. Haluan kehittyä tarinankertojana sekä keskittyä enemmän ilmaisuun.

Aloitin uuden kurssin Conceptual Fine Art Photo Artistry. Tämäkin on amerikkalainen verkkokurssi. Itselleni tämä oppimismuoto sopii parhaiten.

Tämän kurssin sisältö on syntynyt Sebastian Michaelsin ja Brooke Shadenin yhteistyönä.  Brooke Shadenilla on hyvin omintakeinen, surrealistinen tyyli. Kuvat ovat tummasävyisiä ja melko minimalistisia, erittäin vaikuttavia. Hänen tyylinsä kuvata poikkeaa monellakin tavalla. Hän käyttää suurimmaksi osaksi itseään mallina ja ottaa kuvat langattoman laukaisimen avulla. Kuvaukset tehdään lokaatiossa, sisällä tai ulkona, ei studiolla. Luonnonvaloa on joitain poikkeuksia lukuunottamatta ainoa valonlähde.

Vahva tausta, pääkohde ja jotain yllättävää tai erilaista.

Brooke Shaden on nimenomaan tarinankertoja ja toimii itse mallina sekä tarinan päähenkilönä. Tärkein on konsepti, idea ja sen suunnittelu. Kaikki käytettävä rekvisiitta on yksinkertaista ja halpaa hankkia. Hän ei käytä apulaisia vaan vastaa itse koko prosessista. Hän ottaa vain 1-5 kuvaa! Tämä yllätti minut. Itse otan aina mallien kanssa työskennellessäni mahdollisimman paljon kuvia, koska en tiedä etukäteen minkä genren teoksiin käytän niitä.  Brookella on aina valmis suunnitelma ja hän ottaa vain siihen tarvittavat yhden tai kaksi mallikuvaa, sekä muutaman kuvan ympäristöstä. Melkein kaikki hänen teoksensa ovat suuria neliöitä. Hän ottaa ylimääräisiä kuvia taustasta sivuille ja ylöspäin. Hän lisää kuva-alaa liittämällä näistä kuvista paloja alkuperäisen kuva-alan reunoille. Hän käyttää aina jalustaa, koska silloin etäisyys ja perspektiivi säilyvät samoina ja kuvia on helpompi lisätä alkuperäiseen kuva-alaan huomaamattomasti.

Inspiraatio voi löytyä mallin asennosta tai vaikka hajuherneen tuoksusta.

Olen nyt nähnyt noin kymmenen teoksen synnyn alusta loppuun, kerros kerrokselta ja olen vaikuttunut. Kaikkein hienointa ovat hänen ideansa, ne inspiroivat. Yllättävää on myös elementtien yksinkertaisuus. Itse olen sortuvainen mutkistamaan prosessia, turhaa työtä siis.

Kaikki kuvan ottamisen jälkeen tapahtuu Photoshopin avulla. Sielläkin hän jatkaa samalla tyylillä. Hän ei käytä photoshopin työkaluja kovinkaan monipuolisesti vaan suurin osa tapahtuu curves (=käyrät) työkalun avulla. Tämä oli mielenkiintoista ja valaisevaa. Olen nyt itsekin opetellut käyttämään curves työkalua monipuolisemmin. Se on vahva ilmaisullinen työkalu, jonka käyttöä kannattaa harjoitella.

Brooke on kirjoittanut myös useampia kirjoja esimerkiksi ”Inspiration in photography” ja ”Visions of worlds”. Hänen tuotantoaan löytyy paljon netistä. Hän on myös suosittu kouluttaja.

Lähempi tutustuminen Brooken töiden syntyyn on inspiroinut minua henkilökohtaisesti. Toivon, että 2020 näette teoksissani kehitystä ilmaisussa ja tarinankerronnassa. Toivottavasti minun ei tarvitse pettyä itseeni ja kykyyni uudistua kuvaajana. Aika näyttää onnistunko. Nyt tarvitsen siis vihkon ja kynän, jotta voin kirjoittaa ylös syntyvät ideat ja suunnitella prosessiin tarvittavat rekvisiitat ja asusteet. En aio käyttää itseäni mallina. Ei ole minun juttuni. Suomen sääolosuhteet huomioon ottaen ulkokuvaukset keskittyvät kesään ja muulloin kuvaan edelleenkin studiolla.

Luonnon oksat ja risut ovat hyvää rekvisiitta materiaalia.