Inspiroitumista kesän kunniaksi

Kirjoittanut 15.6.2018

Livemiitti – onko se sana nykyään, jota käytetään, kun tavataan ihan oikeassa elämässä netin sijasta?

Viime viikonloppuna tällaiseen livemiittin oli mahdollisuus Tampereella, kun eurooppalaisia valokuvaajia kokoontui yhteiseen tapahtumaan. Federation of European Photographers, eli tuttavallisemmin FEP, on eurooppalaisten valokuvaajien järjestö, joka toimii yhteisfoorumina Europpan maiden valokuvajärjestöille. Suomesta FEP:iin kuuluu Suomen Ammattivalokuvaajat ry.

Ehkäpä tunnetuin tapahtuma, jota FEP järjestää, on Photographer of the Year -kilpailu, jossa viime vuosina suomalaiset kuvaajat ovat niittäneet menestystä oikein roppakaupalla. Tänä vuonna Onni Kinnunen voitti Photographer of the Year -palkinnon Commercial-sarjassa. Mikaela Holmberg sain Golden Cameran Illustrative-sarjassa ja Juhamatti Vahdersalo Bronze Cameran Illustrative-sarjassa.

Tämän vuosittaisen kilpailun lisäksi FEP organisoi vuosittain kaksi jurytystapahtumaa, joissa kuvaajien on mahdollista saada Qualified European Photographer (QEP) ja Master Qualified European Photographer (MQEP) -titteleitä. Tapahtuma oli nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

QEP-arvonimeä haetaan 12 kuvan kokonaisuudella ja MQEP-arvominenä puolestaan 20 kuvan kokonaisuudella. Viime viikonloppuna meillä suomalaisilla riittikin jännitettävää, koska arvonimiä haki moni suomalainen kuvaaja, ja niitä myös sitten lopulta sai joukko suomalaisia. Kaikkien kuvasarjat tulevat pian näytille FEP:n sivulle ja varmasti osa on jo kuvaajien Instagram-tileillä katsottavissa. Myös juryssä nähtiin suomalaisväriä, kun Onni Kinnunen ja Vesa Tyni kuuluivat siihen.

Onnittelut – olette kaikki arvonimenne ansainneet!

Palkittujen kanssa kuvassa on mukana myös juryn päätuomari Jim Lowe, jonka ajatuksia arvonimihausta voi käydä katsomassa Suomen Ammattivalokuvaajien Facebook -sivulta. Samalla sivulla on lisää tunnelmia tapahtumasta, mm. Emmi Virtasen haastattelu.

Inspiraatiota eurooppalaisilta kollegoilta

Jurytyssession lisäksi viime maanantaina oli inspiraatiopäivä. Tapahtumaan osallistuneet pääsivät kuuulemaan kolmen MQEP-valokuvaajan ajatuksia ja tietenkin katsomaan kuvia.

Itävaltalainen Günther Egger sai paljon kysymyksiä kuulijoilta: miten kuvaukset järjestetään, kuinka paljon hän laskuttaa, kuka tekee kuvankäsittelyn, millaisella autolla hän ajaa, millaisia kuvaustöitä on tulossa… Ja kuvien katsomisen lomassa Günter vastasi.

Päivän kattaus oli monipuolinen. Mainoskuvauksen maailmasta siirryimme suoraan newborn-, lapsi- ja perhekuvauksen maailmaan ruotsalaisen Laila Villebeckin seurassa. Millaisia valoja hän käyttää, mikä on studion lämpötila, kuinka paljon aikaa hän käyttää kuvauksiin? Nämä olivat kysymyksiä, jotka kiinnostivat kuulijoita.

Viimeisenä esiintyjänä oli ranskalainen Pierre Delaunay, joka sympaattisella olemuksellaan ja mukaansatempaavalla tyylillään taisi päästä kuulijoiden sydämeen asti. Pierre kuvaa ihmisiä ja hänen esityksensä ydin oli juuri siinä, kuinka kohdata kuvattava, kuinka mennnä lähelle ja kuinka olla läsnä. Ja tästä saatiin myös konkreettisia esimerkkejä!

Olen tavannut Pierren vuonna 2011 Ranskassa vastaavassa FEP:n kongressissa ja tein hänestä silloin jutun Kamera-lehteen.

Mitä päivästä sitten jäi mieleen?

Kaikki onnelliset ja iloiset kollegat, jotka ponnistelujensa tuloksena saivat muiden kollegojen arvioimina kansainvälisiä arvonimiä.

Kaikki ne ihmiset, joita pääsi tapaamaan tapahtuman aikana. On aina upeaa tavata uusia ihmisiä ja tietenkin myös vanhoja tuttuja ja kollegoita. Myös sää suosi meitä. Luulen, että kansainväliset vieraat saivat mitä parhaimman kuvan Suomesta näin upeana kesäaikana.

Kaikki se inspiraatio, jonka varmasti saimme toisistamme ja kaikista nähdyistä kuvista – mitä tästä seuraakaan? Varmasti yhä lisää suomalaisia huippukuvia ja -kuvaajia, jotka pärjäävät maailmalla! Hyvä Suomi!