Jouko Lehtolan säätiön palkinto Veera Konstille

Kirjoittanut 20.9.2022

Vuoden 2022 Jouko Lehtolan Säätiön Nuori Sankari -palkinnon voittaja on Veera Konsti (s. 1990). Osana palkintoa Valokuvataiteen museolla avautuu Konstin näyttely It’s Complicated, jonka teossarjat parodioivat luontokuvan perinteitä ja käsittelevät vaikeita luontosuhteita.

Näyttelyssä on esillä Konstin tunnetuin, luonnon esittämistä kommentoiva sarja Vanitas 3000, jossa taiteilija kyseenalaistaa rojua tuottavaa, ekologisesti kestämätöntä elämäntapaamme asetelman keinoin. Sarjan aiheena on eläinten asema perinteissä maalaustaiteessa ja populaarikulttuurissa. Vanhat kehykset ja kuvien asetelmat viittaavat maalaustaiteen perinteisiin ja eläinten asemaan statussymboleina. Teoksissa esiintyvät täytetyt eläimet toistavat populaarikulttuurista tuttuja stereotypioita, kuten varasteleva harakka ja pahamainen leopardi.

Näyttelyn toisen, Finska foglar -sarjan tarkkoja lavastuksia saattaa ensi silmäyksellä luulla elävien lintujen kuviksi. Sarjan nimi viittaa Magnus ja Wilhelm Von Wrightin luonnontieteelliseen teokseen Svenska foglar ja nimen kirjoitusasu jäljittelee fåglar-sanan 1800-luvun kirjoitusasua.

Veera Konsti – It’s Complicated, 16.9.-6.11.2022, valokuvataiteenmuseo.fi.