Jussi Pohjankallion kuvia Urho Kekkosesta

Kirjoittanut 27.6.2022

Näyttelyssä on esillä Jussi Pohjakallion (1930–1990) lehti­kuvia ensimmäistä kauttaan virassa istuvan presidentti ­Kekkosen julkisesta elämästä sekä vapaa-ajasta. Urheilu­kuvaukseen erikoistunutta nuorta valokuvaajaa ja presidenttiä yhdisti intohimo urheiluun. Näyttelyssä nähdäänkin kuvia, joissa presidentti Kekkonen voimistelee Tamminiemen pihapiirissä ja tekee kuuluisaa loikkaharjoitustaan Seurasaaren kiviportaissa. Presidentti Kekkonen yritti koko presidenttikautensa hypätä Seurasaaren kiviportaat ylös yhdellä harppauksella, muttei koskaan onnistunut.

Näyttelyn kuvat ovat vuosilta 1957–1961. Presidentti­pari nähdään peuhaamassa lastenlastensa kanssa ja Kekkonen ottaa lehtikuvaajan mukaan aamulenkille.

Jussi Pohjakallion vuodet aikakauslehtikuvaajana ajoittuivat mustavalkoisen kuvajournalismin kulta-aikaan 1950-­luvulta 1960-luvun puoliväliin. Kevyet kamerat, salamavalot ja herkempi filmi sallivat lehtikuvaajalle uuden, liikkuvan roolin.

Vuonna 1964 Pohjakallio perusti oman valokuvastudion, ja hänestä tuli yhtä tunnettu ja tunnustettu mainos- ja lapsivalokuvaajana kuin hän oli ollut lehtikuvaajanakin.
Näyttelyn valokuvat ovat Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n ja Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista.

Pitkä loikka – presidentti Urho Kekkonen Jussi Pohjakallion lehtikuvissa, 6.5.2022-31.12.2023. www.kansallismuseo.fi