Kamera-lehti 10-11/1969

Kirjoittanut 28.11.2019

Amatööri vai/ja ammattilainen

Toimitussihteeri Jussi Aalto on otsikolla ”Keskeyte” etsinyt käsiinsä Kameralehteäkin edeltäneen Nyblinin tietolippaan vuodelta 1909 ja toteaa:

– Tietolipas opettaa ja osoittaa kuinka vähän 60 vuodessa (110 vuodessa nykypäivään verrattuna) olemme teknisesti ja aatteellisesti edistyneet. Saksassa ammattikuvaaja toimii luvalla, eivätkä saa kuulua harrastelijoiden liittoon. Jatkuva valituksen aihe onkin, että harrastelijat syövät laadullaan, tarjonnallaan ja hinnoittelullaan ammattilaisten mahdollisuuksia. Tämä näkyy Suomessakin, mutta maltillisempana. Amatöörien pitäisi kuvia myydessään hinnoitella myös aikansa, työnsä ja materiaalikustannuksensa ja päätyä hinnoissa suunnilleen ammattilaisen pyytämään hintatasoon. Tämä pätee myös tuttavien pyytämiin hää-, rippi- ja muihin juhlakuvauksiin. Tilaajan tulee ymmärtää, että valokuvaus on suhteellisen kallis harrastus. Lehdet maksavat tarjotuista kuvista yleensä kuitenkin vain noin puolet, mutta jos kuvat ovat laadukkaita ja ainutlaatuisia ei mikään estä vaatimasta ammattilaishintaa julkaistuista kuvista. Kilpailla voi reilusti ja antaa kuvien laadun ratkaista.

Nykyisen ”kuvainflaation” aikana tulisi kieltäytyä luopua luovuttamasta kuvia ilmaiseksi ja kaikilla oikeuksilla esitettäväksi missä tahansa.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus palveluun. Painetun lehden tilaajana sinulla on lukuoikeus artikkeliin – valitse Kirjaudu.