KAMERAN TERVEYSONGELMAT

Kirjoittanut 15.5.2019

Oma terveys on kaikille meille tärkeä. Vaikka emme nyt ihan hirveän hyvää huolta aina itsestämme pitäisikään, niin reagoimme kuitenkin oireisiin kun niitä ilmenee.

Tärkein työvälineemme, eli kameran runko ja objektiivit eivät aina saa ihan samanlaista huomiota. Ne joutuvat aktiivikuvaajan käsissä kyllä aikamoiseen höykytykseen. Välillä tulee kuvattua esimerkiksi aavikolla. Hieno hiekkapöly pääsee ihan joka paikkaan, myös rungon sisälle, vaikka kuinka koettaisimme sitä välttää. Kuvaajat, jotka harrastavat luontokuvausta talvella altistavat työvälineensä extreme kylmälle. Se ei ainoastaan syö akkua vaan voi vahingoittaa kameraa muullakin lailla. Elektroniikka voi jäätyä. Tähän on pakko lisätä, että muistattehan kylmästä sisälle tullessanne aina kietoa kameran vaikka pyyhkeeseen ja pitää kameralaukussa niin kauan, että lämpötila ehtii tasaantua.  Olen itse kokenut kauhunhetkiä Karibian saarilla. Kamera oli hyvin ilmastoidussa laivan hytissä ja sitten lähdin sen kanssa Karibian lämpöön, kuumaan ja kosteaan. Miten kävikään, kaikki lasit huurtuivat, myös sieltä rungon sisältä. Luulin jo katastrofin olevan lähellä. Onneksi maltoin mieleni, laitoin kameran reppuun silica pussin kanssa ja odottelin rauhassa. Mitään ihan hirveän ihanaa ei onneksi tullut vastaan juuri niinä tunteina kun kamera oli käyttökiellossa. Tästä opin kyllä läksyni. Nuo silica pussit ovat mainioita kosteusvaurioiden estäjiä.

Jos kuvaatte USA:n Death Valleyn (kuoleman laakso) kuumuudessa, voi kamera kärsiä tuhdista kuumentumisesta niin, että kennolle syntyy tyhjiä pikseleitä. Ei ollut tarkoitus pelottaa. Kyllä kamerat aika hyvin kestävät vähän rajumpaakin käyttöä, mutta aina välillä nekin tarvitsevat vuosihuoltoa, terveystarkastusta.

Irlannin jättiläisten valtatien alue on täynnä mielenkiintoisia ”palikoita”

Kennon likapilkkuja voi toki yrittää itsekin puhdistaa, mutta olisin aika varovainen tee-se-itse menetelmien kanssa. Kennon puhdistus on ihan oma taiteenlajinsa, jossa kannattaa tietää mitä tekee.  Monien tapahtumien ja messujenkin yhteydessä saa kameran puhdistettua nopeasti ja aika edullisesti, se kyllä kannattaa. Useissa kameroissa on nykyään ominaisuutena kennon puhdistus aina kun kamera laitetaan päälle. Se toiminto kannattaa pitää kytkettynä

Ne menetetyt, kadotetut pikselit ovat sitten jo vaikeampi asia, joten kannattaa välttää niitä ihan äärimmäisiä sääoloja. Täytyy sanoa, että mitä enemmän ikää tulee, sitä harvemmin itsekkään haluaa omaa kroppaansa niille altistaa.

Aina kuvausreissun päätteeksi kannattaa kyllä tehdä ”pikku pesu” kameralle. Käyttää mikrokuituliinaa ja ilmaa puhaltavaa pensseliä, että saa kaiken irtopölyn ja lian pois ennen kuin se kulkeutuu objektiivia vaihdettaessa rungon sisälle.

Auton, polkupyörän ja kameran huolto kannattavat kyllä. Nyt on taas edessä koko kesä aktiivista kuvausaikaa. Syksyllä viimeistään kannattaa miettiä huoltotoimenpiteitä, että saadaan joka pikseli pidettyä pelissä.

Kuvaan voi vangita vaikka sen näkymättömän kirjoituksen.