Se on jotain, mikä mainitaan monissa eri yhteyksissä, se jakaa mielipiteitä sekä puhuttaa ja jokainen meistä on sen kanssa tekemisissä päivittäin. Keinoäly eli AI (artificial intelligence) on osa elämäämme, halusimmepa tai emme. Näin myös valokuvauksessa. Olet käyttänyt keinoälyä kuvatessasi, kun kamera vaikkapa analysoi ympäristön valaistustilannetta ja kuvankäsittelyn yhteydessä. Valokuvauksen ja keinoälyn liitossa on siirrytty siihen vaiheeseen, että AI voi luoda kuvan toiveidemme mukaan. Moni puntaroi suhtautumistaan tähän.
Helsingin Kameraseuran Tekniikkaillassa Marjut Korhonen (SksLE, EFIAP/p, NSMiF/p, MNFFF/s) kertoi omia kokemuksiaan keinoälyn hyödyntämisestä omassa valokuvataiteessaan, missä yhdistyvät hänen itse ottamansa valokuvat ja keinoälyavusteiset, taustasta irrotetut elementit.
– Normaali valokuvaus on ja jää olemaan, mutta tämä on yksi vaihtoehto lisää. Oma mielikuvitus on keinoälyä käytettäessä tärkeimmässä osassa. Mielestäni on hyvä kokeilla keinoälyn hyödyntämistä kuvan luomisessa, koska emme tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Koen myös, että uuden teknologian opettelu antaa potkua ja haastetta omaan tekemiseen.
Korhonen itse käyttää kuviensa luomisessa Midjourney keinoälypohjaista kuvagenerointimallia. Ohjelmassa määritellään tekstikehottein kuvan sisältö, riittävän tarkka mutta kuitenkin tiivis kehote tuottaa parhaan tuloksen. Laadukkaiden kehotteiden kirjoittaminen vaatii harjoittelua, samoin niiden tulkinta.
– Erääseen kuvaan pyysin kolibreja, mutta kun mielestäni ne eivät näyttäneet hyviltä, halusin linnut pois kokonaan ja kirjoitin kehotteisiin ”no animals”. Seuraavissa kuvaehdotuksissa oli kolibrien tilalla perhosia, mutta eläimiähän nekin ovat, Korhonen naurahtaa.
Joskus joudutaankin antamaan monta kertaa uusia kehotteita ennen kuin päästään haluttuun lopputulokseen. Midjourney tuottaa yhdellä käskytyksellä aina neljä eri kuvavariaatiota. Lopputulosta kannattaa tutkia isolla suurennoksella mahdollisten virheiden varalta
– Esimerkiksi käden sormia on pääsääntöisesti aina joko neljä tai kuusi, Korhonen vinkkaa. Hän löytää taloudellisen näkökulman puoltamaan keinoälyn avulla tuotettuja kuvia
– Jos esimerkiksi haluaisin taidekuvani osaksi henkilön tietynlaisella vaatetuksella, joutuisin vuokraamaan rekvisiitan ja studion sekä palkkaamaan mallin, se tulisi aika kalliiksi ja veisi paljon aikaa. Sen sijaan voin kotikoneellani luoda toiveideni mukaisen henkilökuvan. Voin myös hyödyntää omia henkilökuviani vaikkapa kasvojen osalta ”malliksi” Midjourneylle, Korhonen tuumaa.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.