Kameraseura – Friidu fotaa stadia

Kirjoittanut 30.9.2022

Tunnelmalliset Helsinki-aiheiset kaupunkikuvat ovat kiinnittäneet huomiotani niin somessa, Helsingin ­Kameraseuran yhteisnäyttelyissä kuin seuran kilpailuissakin. Valo­kuvat ovat voittaneet kilpailuja ja ansainneet kunniamainintoja. Mutta kuka mahtaa olla kuvien takana?

– Löydän hienoja kuvauskohteita pyöräretkien etäisyydeltä kotoa, suosikkejani ovat merenrannat, Keskuspuisto ja vanhat puutalokaupunginosat. Ilmastonmuutos ja epidemiatilanne ovat opettaneet arvostamaan lähimaisemia entisestään, AFIAP-arvonimen valokuvillaan ansainnut helsinkiläinen Marit Henriksson kertoo.

Marit on kiinnostunut Helsingistä ja sen historiasta kokonaisvaltaisesti. Vanhat valo­kuvat kaupungista kiehtovat, idolikseen hän mainitsee 1900-luvun alussa Helsinkiä kuvanneen Signe Branderin. Marit onkin kuvannut paljon samoja kohteita kuin Signe. Kun muutama vuosi sitten Stadin slangi ry järjesti Signe Brander -aiheisen valokuvakilpailun, sai Marit Stadin fotari -tittelin.

– Kuvista järjestettiin näyttely Helsingin Musiikkitaloon. Oli sykähdyttävää nähdä omat otokseni Signen yli 100 ­vuotta sitten ikuistamien maisemien rinnalla, Marit muistelee.

Maritin kuvista välittyy rakkaus Helsinkiä kohtaan ja kaupungin kadut inspiroivat häntä vuodesta toiseen. Hän valo­kuvasi Helsinkiä pitkään vain pienellä pokkarilla ja kännykkäkameralla, mutta Olympus-järjestelmäkameran hankinta oli käänteentekevää. Silloin monipuolinen harrastus lähti uuteen lentoon. Kameraa hän ulkoiluttaa säällä kuin säällä, mieluiten iltahämärissä sateen jälkeen.

– Kameran linssin läpi näen enemmän kuin ennen: valoja, varjoja, heijastuksia ja uusia näkökulmia tuttuihin maisemiin. Missään muualla en koe samaa kuvaamisen iloa ja rakkautta kohteeseeni kuin täällä kotikonnuillani, Marit tunnustaa.

Marit osallistuu aktiivisesti Helsingin Kameraseuran kerhoiltoihin ja tapahtumiin.

– Käyn säännöllisesti kuukausi­kokouksissa sekä Teema-kerhossa. Teeman vetäjinä toimivat Paula Lehtimäki ja ­Olli ­Philippe Lautenbacher ovat mainioita keskustelun virittäjiä. On jännittävää nähdä, miten monella tapaa eri teemat on koettu. Kerhoillan jälkeen pääni suorastaan kihisee uusia kuvausideoita, Marit kertoo ­innoissaan.

Hän nauttii myös kuvankäsittelyn suomista mahdollisuuksista.

– Tutustuminen Marjut Korhosen taide­kollaaseihin Näyttelykuvaajat-kerhossa oli tajunnan räjäyttävä elämys, joka innosti minua yhdistelemään kuvia ja niiden elementtejä oman mielikuvitukseni mukaan.

Kameraseura