Kansainvälinen arvonimi kahdelle Suomeen

Kirjoittanut 13.6.2016

Eurooppalaisten ammattivalokuvaajien järjestö FEP on myöntänyt kahdelle suomalaiselle kuvaajalle arvonimen.

Pekka Homanen Vaalasta sai samanaikaisesti peräti kaksi QEP-arvonimeä ja on nyt ensimmäinen suomalainen kahden Qualified European Photographer -arvonimen haltija. Pohjalaislähtöinen, nykyisin Tampereella asuva Krister Löfroth saavutti puolestaan toisena suomalaisena kaikkein korkeimman Master Qualified European Photographer -arvonimen.

Homanen on palannut sarjoissaan valokuvauksen alkutaipaleelle, sillä hän on vedostanut kuvansa klassisilla syanotypia- ja vandyke-menetelmillä. Syanotypiasarja sisältää maisemakuvia ja vandyke-ruskovedokset muotokuvia.

Löfrothin sarja The Revenge of the Very Pissed Ladies koostui visuaalisesti näyttävistä kuvista, jotka kertovat tarinan vihaisista naisista, jotka nousevat kapinaan miesten valtaa vastaan.

Krister Löfroth kertoo seuraavassa Kamera-lehdessä voittajakuviensa käsittelystä.

Kuvien raadinta tapahtui Torunissa, Puolassa 11.–12.6. QEP-arvonimeä haki tällä kertaa 41 kuvaajaa ja niitä myönnettiin yhteensä 11 kuvaajalle. Kaiken kaikkiaan koko Euroopassa on hiukan vajaa 500 QEP-valokuvaajaa. MQEP:tä haki seitsemän kuvaajaa, joista viisi saavutti tämän erittäin arvostetun arvonimen.

Suomea edustaa Federation of European Photographersissa Suomen Ammattivalokuvaajat, joka on maamme vanhin ammattivalokuvaajien järjestö. Kansallisen järjestön jäsenyys onkin edellytys arvonimen hakuun.

QEP-arvonimen saaminen edellyttää valokuvaajalta pitkäjänteistä ja vaativaa työskentelyä sekä monipuolista kouluttautumista alalle. Arvoa haetaan nimettömänä 12 kuvan sarjalla, jonka tulee ilmentää hakijan kuvaustekniikan hallintaa sekä omaa persoonallistua näkemystä ja tyyliä valokuvaajana. MQEP eroaa QEP:sta siinä, että kuvasarjan tulee olla vieläkin korkealaatuisempi ja siinä tulee olla 20 kuvaa.