Kaunis maa

Kirjoittanut 20.5.2016

Lämminhenkisiä halauksia, tyylikästä katseltavaa sekä korkealaatuisesti koostettu näyttelykokonaisuus. Taneli Eskolan näyttelyavajaiset tarjosi kaikkea tätä Suomen Valokuvataiteen museossa Helsingissä tiistaina 17.5.

Kaunis maa on Eskolan retrospektiivinen näyttely, jossa on valokuvien lisäksi esillä hänen kamerakokoelmansa kautta kuvaushistorian. Taneli Eskolan (s. 1958) erityisalueita ovat maisema, puutarhataide ja Helsinki-aiheet. Avatussa näyttelyssä nähtiin myös katukuvaa, jota ei niinkään olla totuttu näkemään häneltä.

Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka. Kristiina Sievi-Korte.
Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka. Kuva: Kristiina Sievi-Korte.

– Kaunis maa -näyttelyn valmistelut lähtivät käyntiin jo kolme vuotta sitten, kertoo museojohtaja Elina Heikka.

– Taneli on tehnyt kuvavalintaa 60 000 negatiivin ja lisäksi digikuvien joukosta. Valintaprosessi vei aikansa eikä ollut helppo, mutta nyt nähtävillämme on 180 lempeää katsemaailmaa tarjoavaa valokuvateosta.

– Taneli kuuluu 1970-luvun Taideteollisen korkeakoulun valokuvakoulutuksen ensimmäiseen sukupolveen, hän on sen koulutuksen kypsä hedelmä. Paitsi että Taneli on perfektionisti, hän on mielestäni myös romantikko. Kaikki tämä välittyy tässä hänen Kaunis maa- näyttelyssään, Heikka ihastelee.

Eskolan näyttelyssä huomio kiinnittyy paitsi valokuviin, myös niiden mielenkiintoiseen ripustukseen, seinien värimaailmaan ja kehysvalintoihin. Seiniin on valittu murrettuja, vaaleita sävyjä tavallisen harmaan tai valkoisen sijaan, ja värit on samassa linjassa valokuvien pehmeän sävymaailman kanssa.

Kehyksiksi on valikoitunut niin puuväriä, mustaa kuin valkoistakin – kovia metallivärejä on tarkoituksellisesti vältetty. Osa tauluista on aseteltu kollaaksiksi isolle seinälle, mikä luo ripauksen kodikasta tunnelmaa. Näyttely on kokonaisuudessaan tarkkaan mietitty, muiltakin kuin valokuvien osalta.

Sami Eskonlahti. Kristiina Sievi-Korte.
Sami Eskonlahti. Kuva: Kristiina Sievi-Korte.

Sami Eskonlahti Interfotosta on ollut mukana näyttelyvalmisteluissa. Hän on vastannut kuvien tulostuksesta ja tulostusjäljen laadusta.

– Tässä näyttelyssä on haettu eri kuville vähän erilaisia sävymaailmoja, riippuen kuvan hengestä. Asiakkaalla oli tarkalleen mielessä, mitä hän haluaa, mikä helpotti huomattavasti omaa työtäni, Eskonlahti kiittelee.

– Se, mitä moni näyttelyyn tuleva ei arvaa, on, että olen itse valmistanut kaikki kehykset ja leikannut lasit, Eskola kertoo näyttelyvalmisteluihin liittyen.

Hän toivoo, että näyttelyvieras kuvia katsellessaan näkisi 1970- luvulta hyviä asioita. Hänen oma suosikkinsa näyttelyssä ovat Lumia-sarjan kuvat, jotka ovat aivan hänen uransa alkuajoilta.

– Kannattaa kiinnittää huomiota myös Neuvotoliitossa ja itäblokin maissa ottamiini kuviin. Kun saavuin matkoiltani takaisin Suomeen, luulin mokanneeni pahasti. Mielestäni kuvat eivät olleet hyviä. Mutta nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, kun valitsin kuvia tähän näyttelyyn ja katsoin edellä mainittujen kuvien negatiiveja luupilla, ajan saatossa mielipiteeni onkin muuttunut, Eskola pohtii eletyn elämän vaikutusta katsojaan.

Antero Takala löysi ystävänsä näyttelystä paljon ennen vedostamattomia valokuvia. Kuva: Kristiina Sievi-Korte.
Antero Takala löysi ystävänsä näyttelystä paljon ennen vedostamattomia valokuvia. Kuva: Kristiina Sievi-Korte.

Kuopiossa tällä hetkellä omaa näyttelyään pitävä valokuvaaja Antero Takala kertoo olevansa Eskolan hyvä ystävä jo vuosien takaa.

– Kuulun ystävissä huru-ukkokaartiin, Takala nauraa. – Näyttely on oikea runsaudensarvi. Paljon erilaisia teemoja ja yllättäviä väliintuloja, mikä tekee näyttelystä mielenkiintoisen. Taneli ei tarvitse kuvallisia tehokeinoja, hän rakentaa kuvan tarinan hillitysti. Tyylikäs mies, tyylikkäät kuvat, Takala summaa.

Taneli Eskolan näyttely Kaunis maa on avoinna Suomen Valokuvataiteen museossa 14.8.2016 saakka.

Kaunis maa
18.5.–14.8.2016
Valokuvataiteen museo, Helsinki