Sony World Photography Awards-kunniapalkinto

Kirjoittanut 17.2.2023

The World Photography Organisation on myöntänyt japanilaiselle valokuvaaja Rinko Kawauchille kunnianosoituksen merkittävästä valokuvauksen edistämistyöstä. Kawauchi on yksi tämän hetken merkittävimmistä japanilaisista valokuvaajista. Hän on saavuttanut kansainvälistä suosiota intiimeillä ja valovoimaisilla kuvillaan arkipäivän ohikiitävistä hetkistä.

Kawauchin kuvia on esillä Sony World Photography Awards 2023 -näyttelyssä Lontoon Somerset Housessa 14.4.-1.5.2023. Näyttelyssä on esillä Kawauchin valokuvia yli kahdenkymmenen vuoden ajalta, mm. teossarjoista Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001), and Ametsuchi (2013).

Vuonna 1972 Shigan prefektuurissa syntynyt Kawauchi aloitti valokuvaamisen 19-vuotiaana. 1990-luvun alussa hän työskenteli valokuvaajana mainostoimistossa, kunnes muutti Tokioon ja perusti studion keskittyäkseen omaan kuvailmaisuunsa. Kansainvälistä huomiota hän saavutti ensi kertaa 2001 julkaistuilla valokuvakirjoilla Utatane, Hanabi ja Hanako. Teoksista kaksi palkittiin merkittävällä Kimura Ihei Awardilla.

Kawauchia inspiroi shintolaisuuden perustava ajatus että kaikessa on sielu tai energia, kami. Hänen kuvaa kärsivällisyydellä ja lempeydellä jokapäiväisiä asioita: valon hehkeää heijastusta peilissä, käsiä punomassa lankoja, auringonsäteiden välkettä latvuston läpi. Hänen kuviaan on verrattu haiku-runoihin.

Sony World Photography Awards 2023 -näyttelyssä on esillä Kawauchin uran keskeisimmät kuvasarjat. Utane (2001), AILA (2004) ja Illuminance (2009) ilmentävät hänen omaperäistä tyyliään pilkahduksilla jokapäiväisestä elämästä, elämänsyklistä ja sen hauraudesta. Näyttelyssä on esillä kuvia myös sarjasta Ametsuchi (2013), joka taas ilmentää tyylillisesti ja teemallisesti lähtöä. Unen nähtyään Kawauchi inspiroitui noyakista, hallitusta pellon kulottamisesta. Hän teki sarjaa kuvatessaan useita matkoja Etelä-Japaniin, jossa hän kulotuksia kuvatessaan pohti maan rituaalista puhdistamista sekä omaa uudelleensyntymistään.

– Tämä palkinto on tunnustus työstäni ja rohkaisee minua tulevaisuudessa. Näyttelyssä esillä olevat työt eivät kuvasta ainoastaan ammattilaisuuttani, vaan myös teoksieni eri lähestymis- ja toteuttamistapoja. Pyrin valokuvillani luomaan taidetta, joka toimii suuntaviittana omien kokemusteni ja ympärillä näkemieni asioiden lähempään tarkasteluun, Rinko Kawauchi sanoi kiitospuheessaan.

Sony World Photography Awardsin kunnianosoitus merkittävästä valokuvauksen edistämistyöstä myönnetään henkilölle tai ryhmälle, joka on erityisellä tavalla vaikuttanut valokuvauksen saralla. Kawauchin lisäksi aiempiin palkinnonsaajiin lukeutuu joukko valokuvauksen merkittäviä nimiä kuten William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021) ja Edward Burtynsky (2022).

Vuoden 2023 Sony World Photography Awardsien palkintosarjojen voittajat julkistetaan 13. huhtikuuta. www.worldphoto