Pääkirjoitus: Kesä ei ole vielä ohitse!

Kirjoittanut 17.8.2016

Kesissä on sellainen sisäänrakennettu ominaisuus, että ne tuntuvat kuluvan loppuun joka vuosi yhä nopeammin ja nopeammin.

Ei kannata kuitenkaan luovuttaa ennenaikaisesti. Tämänvuotisella kesälläkin on vielä paljon tarjottavaa, myös kuvausaiheiden muodossa. Sadot kypsyvät sekä pelloilla että metsissä, ja pimenevät illat ovat vielä lämpötilaltaan vahvasti plussan puolella. Monessa kaupungissa vietetään taiteiden öitä ja muita ulkoilmatapahtumia, joista löytyy taatusti paljon kuvattavaa.

Alkukesä tuntuu aina kuitenkin jotenkin enemmän ”kesältä”.

Suomi tarjoaa kesällä kaikkea monipuolisesti. Sellainenkin, joka kuvittelee tuntevansa kotimaansa hyvin, saattaa yllättyä. Niin tein minäkin juhannusviikolla. Perheellämme oli mökki vuokralla Hämeen sydänmailla, Parolan ja Pälkäneen puolivälissä. Kotoa sinne oli matkaa alle sata kilometriä.

Vaikka olinkin katsellut samoja maisemia auton ikkunoiden läpi, avasi viikon mittainen pysähtyminen seudulle silmät aivan uudella tavalla. Kasvit ja eläimet olivat toisia kuin kotipihalla, ja ikkunasta avautui upea järvimaisema.

Näin esimerkiksi haapaperhosen elämäni toisen kerran. Näin myös melko läheltä ilta-auringon valossa, kuinka kurkipari opasti kahta poikasta suojaisempaan paikkaan pienellä kynnöspellolla metsälaidassa. Kurjista ehdin ottaa kännykällä muistokuvan, mutta muuten on pakko tunnustaa, että valmiuteni nopeisiin kuvaustilanteisiin näyttävät olevan pahasti retuperällä. Siinä on jo yksi hyvä syy suunnata samoihin maisemiin uudestaan ensi vuonna.

Kesäinen maaseutumme tarjoaa myös muuta kuin kuvattavaa. Tuolla seudulla, keskuspaikkana Laitikkala – jota mainostetaan Suomen Makukylänäkin – löytyy lukuisia suoramyyntitiloja ja muita paikallisia elintarvikkeita myyviä toimijoita.

Monessa noista paikoista on kiinnostavia kohteita kamerallekin. Satavuotisten maatilojen rakennukset, vehreät viljelykset ja kotieläimet tarjoavat runsaasti kuvattavaa. Laskeskelin, että reilun kymmenen kilometrin säteellä oli kolme suoramyyntitilaa, neljä leipomoa, yksi lihanleikkaamo kauppoineen sekä kaksi viinitilaa. Viikon aikana kävimme vain yhden kerran tavallisessa supermarketissa.

Kannattaa pitää mielessä kotimaanmatkailu ensi kesän lomasuunnitelmia sommitellessa. Tämän kesän kokemuksella uskallan vakuuttaa, että oma kamera ainakin viihtyy ja viettää aktiivisen kesän!