Kesäinen taustakuva on Krista Yliseltä

Kirjoittanut 13.4.2017

Espoolainen Krista Ylinen, 29, on kuvannut palvelumme kesäisen taustakuvan. Krista on ammatiltaan sosiaaliohjaaja lastensuojelussa ja sivutoiminen valokuvaaja.

– Olen lapsuudesta saakka ollut innokas ikuistamaan luonnossa näkemiäni asioita. Alakouluikäisenä vanhempieni filmikamera oli aina tarvittaessa saatavilla. Voin kuvitella, miten kalliiksi sen käyttäminen olisi pidemmän päälle tullut. Luokkaretkelläkin jo ensimmäisen eläinhäkin kohdalla käytin kaikki mukanani olleet filmirullat ja hain kioskista karkkirahoilla uusia.

Krista osti ensimmäisen oman järjestelmäkameransa vuonna 2008. Mutta hän toteaa, että vasta vuonna 2011 valokuvausharrastus alkoi toden teolla. Sivutoimiseksi valokuvausyrittäjäksi Krista ryhtyi neljä vuotta sitten.

Krista on kuvannut hienon heinikkotaustakuvan Utössä kesäkuussa 2013.

– Majakka on yksi saaren tunnusomaisimmista maamerkeistä, ja halusin tarkastella sitä hieman erilaisesta perspektiivistä. Majakkaa ympäröi kaunis luonto, joka ansaitsi tulla ikuistetuksi samaan kuvaan.

– Laskeuduin kirjaimellisesti ruohonjuuritasolle kapean polun varrella ja otin kyseisen kuvan. Selkäni takaa nouseva aurinko valaisi ja väritti pehmeästi maisemaa. Minun tyyliini kuuluu monesti spontaani valokuvaus, ja tämä on sarjassamme yksi sitä kautta syntyneistä valokuvista.

Kun Kristalta kysyy hänen lempikuvausaiheestaan, hän vastaa empimättä: petoeläimet.

– Petojen kunnioitettava olemus ja tapa saalistaa saavat adrenaliinini kohisemaan. Tunnen vetoa erityisesti karhujen ja kotkien valokuvaamiseen siitä riippumatta, että niiden valokuvaamiseen sisältyy paljon kuvauskojussa istumista.

– Minua kiehtoo myös ulkomailla valokuvaaminen. Näin eläinlajit ja maisemat voi nähdä tuorein silmin.

Kristalle onnistunut kuva on kuva, joka on merkityksellinen, pysäyttävä, puhuttava.

– Sellainen, joka kertoo kohteen tarinaa ja välittää sen edelleen katsojalle. Hyvän kuvan äärellä on pakko viivähtää.

Entä Kristan kuvaajan motto?

– Luonto antaa – jos antaa. Luontokuvauksessa ei voi koskaan päättää kuvaavansa jotain tiettyä asiaa.

Taustakuvan asetukset: 31 mm, f/4, 1/1600 s., ISO 640.

Tutustu Kristan kuviin Facebookissa ja Instagrammissa.