Kirjauutuudet: helmi-maaliskuu

Kirjoittanut 23.2.2017

Hannu Hautala & Seppo Parkkinen
Kotka
Docendo | 144 sivua | 31,90 euroa

Hannu Hautala on kuvannut kotkia vuodesta 1965 lähtien. Teoksessa on esillä hänen otoksiaan 50 vuoden ajalta. Mikä on muuttunut? Mikä pysynyt samana? Hautala kertoo sivuilla letkeitä muistoja kokemuksistaan vuosikymmenien aikana sekä esittelee hienoja kuvia kotkista ja muistakin metsän eläimistä. Mieleen jäävät kuva tyynestä kotkasta korppien riidan keskellä sekä huima vauhtikuva, jossa kotka repii ruokaa jäätyneestä koppelosta lastut pöllyten.


Kari Hakli
Helsinki mielessäin
Musta taide / Maahenki | 143 sivua | 43 euroa

”Pitkä kokemus kaupunkia kohdanneiden muutosten tallentajan on kasvattanut minussa kiintymystä Helsinkiin.” Näin toteaa esipuheessaan Kari Hakli, joka on kuvannut mustavalkoisia näkymiä Helsingin turuilta ja toreilta. Kirja keskittyy pääosin 1970-lukuun. Eniten tunteita nostattavat kuvat, joissa kaupungin asukit tekevät tavallisia puuhiaan. Pojat kipuavat naisten päällysvaateliikkeen vesiränniä ylös tai nuori pariskunta halailee KOP-pankin edustalla. Nostalgian ystävälle.

Jarmo Vehkakoski & Heikki Haapavaara
Luoteisväylä
Docendo | 191 sivua | 31,90 euroa
Tietokirjailija Heikki Haapavaara ja valokuvaaja Jarmo Vehkakoski purjehtivat vuonna 2015 suomalaisilla jäänmurtajilla Luoteisväylän läpi Grönlantiin asti. Haapavaara on kirjoittanut kokemuksista kirjan, ja Vehkakoski on ottanut siihen kuvat. Kuvista välittyy hyvin matkan luonne: hyinen kylmyys ja ihmisen pienuus luonnonvoimiin ja isoon alukseen verrattuna.