Kirjauutuudet: helmikuu

Kirjoittanut 17.2.2023

Kirja Pertti Nisonen tunnetaan laajasta henkilökuvatuotannostaan, joka on syntynyt toimeksiannoista ja julkaistu pääasiallisesti aikakauslehdissä 1980-luvul­ta lähtien. Luonnosta kiinnostuneena Nisosesta piti tulla esimerkiksi agronomi, mutta hän vaihtoi opinnot Taideteolliseen korkeakouluun. Omien sanojen mukaan häntä jännitti kuvata ihmisiä, mutta jotain taianomaista Nisosen henkilökuvissaan on. Kuvissa ei näy kiire, vaikka kuvaustilanteet ovatkin olleet monesti minuuttiaikataulutettuja. Nisonen on saattanut pyytää kuvattavia nousemaan tuolille seisomaan, ja tämä varmaankin on rentouttanut sekä kuvattavaa että kuvaajaa.

Johdantoesseessä Hanna Weselius pohtii valokuvaajan roolia. Onko kysymyksessä valokuvaajan oma projekti, kuvattavan tarve vai kolmannelle osapuolelle tehtävä kuten aikakauslehdelle tuleva tilaustyö?
Kirjan lopussa on Jan Kailan tekemä haastattelu Pertti Nisosen taustoista ja elämästä. Oli ihana lukea valokuvaajan ajatuksia, siitä miten lehtikuvaus on muuttunut ajan saatossa.

Pertti Nisonen
Kansalaisia
Musta Taide 2022
216 sivua, 30 euroa