Kirjauutuudet: huhtikuu

Kirjoittanut 8.4.2022

Lasse J. Laine
Suomen linnut
Otava päivitetty painos
399 sivua | 25,20 euroa

Suositun ja palkitun luontokirjailijan uusi upea tunnistusopas esittelee 345 Suomessa tavattavaa lintulajia. Opas perehdyttää aloittelijan lintujen tunnistamiseen ja vahvistaa pitempään harrastaneiden määritysvalmiutta. Korkeatasoiset tekstit ja valokuvat esittävät koiraan ja naaraan tuntomerkkien ohella eri-ikäisten lintujen pukuja. Teksteistä käyvät ilmi lintujen koko, elinympäristö, ravinto ja tiedot lajien uhanalaisuudesta.

Ilmastonmuutoksen ja useiden muiden tekijöiden vaikutuksesta lintujemme levinneisyystiedot ja parimäärät ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa melkoisesti. Suomeen on ilmaantunut muutamia uusia pesimälajeja. Laine toteaa kuitenkin, että ihmisten kasvava kiinnostus luontoa kohtaan tuo toivoa tilanteeseen. Lintuharrastuksen suosio kasvaa vuodesta toiseen.

Lasse J. Laine on suunnitellut lintuoppaan yli puolen vuosisadan kokemuksellaan sellaiseksi, että tunnistaminen sujuu mahdollisimman helposti niin kotona kuin maastossa. Tunnistusopas käsittää yli 600 valokuvaa, tiedon läpimuuttajista, vuosittain nähtävistä harhailijoista sekä harvinaisten lajien osion. Lisäksi kirjan kautta pääsee kuuntelemaan 230 lintulajin laulua.

Filosofian kandidaatti, biologi Lasse J. Laine (s. 6.2.1946 Iitissä) tunnetaan parhaiten lintuasiantuntijana. Hän on seurannut lintuja koko ikänsä ja pitänyt lintupäiväkirjaa vuodesta 1961 alkaen. Yle Areenasta Lasse J. Laine oli vieraana helmikuussa 2022 Flinkkilä & Kellomäki -ohjelmassa.

Jussi Murtosaari
Upea Suomen luonto – Valokuvaajan käsikirja
Docendo 2022
272 sivua | 29,95 euroa

Luontoharrastus kasvattaa yhä suosiotaan. Ota seuraavalla kerralla kamera mukaan luontoon ja havainnoi kameralla pieniä yksityiskohtia tai laajempia kokonaisuuksia. Kirjasta saat runsaasti luontokuvaustietoutta ja käytännön kuvausvinkkejä. Siitä on apua niin vasta-alkajalle kuin pidempäänkin kameraansa ulkoiluttaneelle konkarille.

– Kaikki vaatii harjoittelua ja varsinkin taustatöitä. Oman laitteisto täytyy tuntea, jotta tilaisuuden tullen voi keskittyä itse asiaan, ei tekniikan tutkimiseen, Murtosaari opastaa.

Kirjan näkökulmaa ja upeaa kuvitusta laajentaa kuusi alansa huippuvalokuvaajaa: Lassi Kujala (linnut), Kirsi MacKenzie (maisemat), Jari Peltomäki (linnut), Konsta Punkka (nisäkkäät), Taru Rantala (lähikuvaus) ja Jaakko Ruola (maisemat ja drone-kuvaus).

Jussi Murtosaari on jyväskyläläinen ammattiluontokuvaaja ja tietokirjailija. Kuvauskohteista mieluisimpia ovat eläimet, erityisesti perhoset, linnut ja suurpedot. Kyseessä on Jussin kymmenes ­kirja. Hänet tunnetaan myös tuhansista lehtiartikkeleistaan.