Kirjauutuudet: huhtikuu

Kirjoittanut 27.3.2019

Ossi Saarinen
Luontokuvia – Opi kuvaamaan eläimiä
Gummerus
128 sivua | 30 euroa

Instagramissa suosittu Soosseli, eli Ossi Saarinen, on tunnettu puhuttelevista luontokuvistaan. Kirjassaan hän kertoo kuviensa taustoista ja antaa vinkkejä vaikkapa kettujen kuvaamiseen. Pääpaino on kuitenkin valloittavilla eläinkuvilla: kettu haukottelee suu ammolla, kanadanhanhen poikanen vaappuu ilta-auringossa, ja metsähiiri pesee korvantaustoja puunoksalla. Mukana myös tiivistelmä eläinkuvaajan etiikasta.

Kristiina Markkanen
Caj Bremer – Mies katolla
Docendo
208 sivua | 32,90 euroa

Komea haastattelukirja sanavalmiista, 90-vuotiaasta Caj Bremeristä on oiva idea. Bremerin persoonallisuus niin jutustelussa kuin hienoissa kuvissa pääsee oikeuksiinsa. Jo alkusanat saavat hymyn huulille: ”Kirjan nimeksi tuli Mies katolla, mutta yhtä hyvin se olisi voinut olla vaikka Mummo huussissa.” Kuvat käyvät läpi Bremerin keskeisiä valokuvia vuosikymmenien varrelta: Kekkosesta, siitä miehestä katolla, missikisoista, Karjalasta. Laadukkaasti painettu kirja sopii lahjaksi.

Nils Sundberg, Benjam Pöntinen & Arno Rautavaara
Merilinnun siivin
Docendo
156 sivua | 32,90 euroa

Nils Sundberg ja Benjam Pöntinen ovat kuvanneet pitkään saariston luontoa ja merilintuja. Kirjasta jäävät erityisesti mieleen vangitsevat lähikuvat värikkäistä merilinnusta puuhissaan, vaikkapa silkkiuikun perheidyllistä tai isokoskelon poikasen ensimmäisestä vaarallisen näköisestä lennosta. Teoksessa käydään läpi koko vuodenkierto. Kesän kaipuuseen ja luontokuvaajalle.