Kirjauutuudet: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 19.6.2018

Matti Hietala & Hillevi Kilpeläinen
Kivinokka
Maahenki
204 sivua | 39 euroa

Matti Hietala on tehnyt melkoisen urakan: hän on kuvannut Kivinokan alueen kaikki 400 mökkiä. Kuvista saa hilpeän kuvan tämän merellisen virkistysalueen monenkirjavuudesta. Yhden mökki hukkuu pöheikköön, toisen on viimeisen päälle koristeltu puuleikkauksilla. Projektin alussa Hietala kuvasi kesämajoja asukkaineen. ”Pian huomasin, että mökit itsessään saattoivat kertoa asukkaistaan enemmän kuin asukkaat itse”, hän kertoo. Muhkean kirjan ulkoasu on moderni. Mukana on myös Kivinokan historiikki ja asukkaiden päiväkirjamerkintöjä. Tuliaiseksi mökkiläisille.

Pirkko Siikamäki & Paavo Hamunen
Oulankajoki – Muutoksen virta
Docendo
252 sivua | 33 euroa

Oulangalla elää poikkeuksellisen rikas lajisto. Ei siis ihme, että se on suosittu luontokohde. Paavo Hamunen on kuvannut seudun maisemia, eläimistöä ja kasveja sekä luonnon yksityiskohtia. Kuvista saa kattavan käsityksen, mitä Oulankajoella haluaisi itse nähdä. Pirkko Siikamäen artikkelit kertovat seikkaperäisesti matkailijoille tästä luontokohteesta. Luontokuvaajalle.

Marja Saleva & Asta Kihlman
Peri-aatteeita 1987–2017
Valokuvakeskus Peri
110 sivua

Turussa toimiva Peri on yksi maamme valokuvakeskuksista. 30-vuotistaipaleen kunniaksi se on julkaissut historiikin, joka on kaikkea muuta kuin pölynmakuinen. Pehmeäkantinen kirja on helposti lähestyttävä ja kuvapainotteinen. Siitä selviää, ketkä kaikki ovat pitäneet tiloissa näyttelyitä ja millainen tekemisen palo taustalla on ollut. Kuvissa vilahtelee tuttuja valokuvaajakasvoja, kuten Caj Bremer ja Jouko Lehtola.