Kirjauutuudet: lokakuu

Kirjoittanut 2.11.2021

Juha-Pekka Inkinen
Pysäkkiaikakirjat
Minerva, 2021
160 sivua | 25 euroa

Valokuvataiteilija Juha-Pekka Inkinen on kuvannut 17 vuotta ­helsinkiläisiä bussipysäkkejä, niillä odottelevia ihmisiä ja pysäkkien mainoksia. Ensimmäinen pysäkki on dokumentoitu 1.11.1986. ­Kuvista koostui visuaalinen aikamatka, joka on arkisuudessaan suorastaan absurdin hauska. Kuviin on liitetty lyhyitä tekstejä, kuten 2.3.1996 otetussa kuvassa ”24 vuoden päästä tulevat turvavälit ja koronaviirus sulkee kodit, ravintolat ja rajat” tai 10.2.2002 otetussa kuvassa ”360 vuotta aiemmin Rembrandt maalasi Yövartion”.

Inkinen pohtii valokuviensa kautta ajan mysteeriä. Mitä aika on? Mitä se tekee? Voiko sen nähdä? Mistä syntyy ajankuva? Inkisen avaamaa kysymystä ajan luonteesta taustoittaa teoksen esipuheessa tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Onko aikaa olemassa, jos kukaan ei ole seuraamassa sen kulkua?

Heta Kaisto, Johanna Frigård, Johanna Jakomaa, Leena Koivisto, Katri Lassila, Matti Luotola, Anja Portin
Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä
Parvs, 2021
103 sivua |30 euroa

Sata vuotta sitten Luvialla eläneen itseoppineen ­harrastajakuvaaja Hanna Heinilän kuvista on koottu hieno teos. Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana vuonna 1906 kuvaten maisemia ja ihmisiä ainutlaatuisella, taiteellisella otteella. Valokuvista välittyy lämpö ja kekseliäs huumori. Sattumalta löytyneissä ja täpärästi hävitykseltä pelastuneissa lasinegatiiveistä näkyy koko elämän kirjo lapsuudesta kuolemaan.

Hanna Heinilän kuvista on esillä näyttely Rauman taidemuseossa 30.1.2022 saakka. Näyttelyn kuraattorina toimii Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto, joka on myös kirjan toimittaja ja yksi kirjoittajista.

Jouko Rikkinen
Suot Suomen luonnossa
Otava, 2021
165 sivua | 23,80 euroa

Suot ovat osa suomalaista sielunmaisemaa ja tyyppimaastoa siinä missä metsätkin. Tämä opas käy läpi kaikki suotyypit avosoista korpiin ja rämeisiin sekä rantaluhtiin ja harvinaisempiin ­pohjoisen palsasoihin. Kirjassa käsitellään myös suolla kasvavat marjat ja opastetaan millaisilta paikoilta näitä kasvaa. Kirja sopii niin retkeilijöille, marjastajille, metsänomistajille kuin kuvaajillekin.

Jouko Rikkinen on Helsingin yliopiston kasvitieteen ­professori. Hän on julkaissut lukuisia tieteellisiä tutkimuksia kasvi- ja sieni­tieteen eri osa-alueilta.