Kirjauutuudet: lokakuu

Kirjoittanut 30.9.2022

Kai Nordberg
Pariisin aika
Musta Taide 2022
112 sivua | 25 euroa

Kai Nordbergin Pariisi on valokuvista koostuva kävelyretki pitkin kaupungin katuja, kujia ja puistoja. Mikä Pariisissa on sellaista, joka pitää otteessaan ja miksi niin monet valokuvaajat, taiteilijat, kirjailijat ovat halunneet matkustaa juuri sinne?

Mustavalkoiset kuvat huokuvat rauhaa ja ohikiitäviä hetkiä. Kai Nordberg on kameroineen ollut Pariisin otteessa kohta puoli vuosi­sataa. Niistä on tunnistaa, milloin ne on otettu. Ainut mikä antaa viitteitä ajasta on autot, vaikka onko sillä väliä milloin kuvat on otettu. Aiheet eivät lopu ja kuvattavaa riittää.

Juha Tantun Pariisi koostuu ”Ranskalaisista pastilleista”, otteista ranskalaisuuden ytimeen osuneesta teoksesta: ”Liberté. Kaunis sana, kuin runon otsikko. Sana josta ei koskaan tule kliseetä.” Kirja on kahden Pariisin ystävän kaunis kunnianosoitus kaupungille.

Jaakko Heikkilä
Vaurauden filosofia
Parvs 2022
160 sivua | 34 euroa

Jaakko Heikkilä on valokuvannut erilaisissa ihmisyhteisöjä. Tällä kertaa hän on tehnyt kirjan rikkaista ihmisistä. Intiimeissä muotokuvissa vauraus henkilöityy inhimillisiksi persooniksi, hengittäviksi, tunteviksi ihmisiksi. Niitä täydentävät mallien elämänpiiristä otetut miljöökuvat runsaine yksityiskohtineen ja meditatiiviset, usein veden pinnasta kuin menneen kuvina heijastuvat maisemat. Valokuvien rinnalle Heikkilä on kirjannut kuvaamiensa ihmisten mietteitä, anekdootteja, lyhyitä tarinoita ja lausuntoja elämästä, Suomesta ja maailmasta.

Jaakko Heikkilä (s. 1956) on suomalainen valokuvataiteilija, jonka työssä kantavina teemoina ovat usein olleet kulttuuriset identiteetit ja valtakulttuurien keskellä elävät vähemmistöt.

Riitta Saarinen
Kurkikuiskaaja
Docendo 2022
179 sivua | 27,95 € euroa

Kurkikuiskaajaksi kutsuttu Jouko Alhainen on huolehtinut kotitilallaan kymmenistä siipirikoista tai orvoksi jääneistä kurjista, joista osa on voinut palata luontoon. Alhaisen vanhin suojatti, lentokyvytön Kookka, on 29-vuotias. Vain harvat aikuiseksi selviytyneet kurjet elävät luonnossa niin pitkään.

Kiinnostus luontoon ja luonnonsuojeluun heräsi Alhaisessa jo lapsena. Ensimmäisen lintutorninsa hän rakensi kotijärven rantaan voidakseen havainnoida lintuja paremmin.

Toimittaja Riitta Saarinen on tutustunut Jouko Alhaiseen kirjoittamiensa lehtijuttujen kautta. Kuvaaja Tapio Tuomela on taas tuntenut Alhaisen vuosikymmenten ajan ja ollut mukana lukuisilla yhteisillä linturetkillä.