Kirjauutuudet: lokakuu

Kirjoittanut 28.10.2015

Kuopion salaperäinen

Tuulikki & Matti Kärkkäinen
Kuopion salaperäinen Barsokevitschin valokuvaamo
Sallisen ABC | 217 sivua | 26,50 euroa

Barsokevitschin valokuvaamo toimi Kuopiossa yli 45 vuotta. Valokuvaamon perusti Adèle Sallin vuonna 1881 vain 23-vuotiaana – myöhemmin liike siirtyi miehen nimiin. Kirja keskittyy kahteen aiheeseen: ajan valokuvakentän kuvailuun sekä Adèlen ja hänen miehensä Victor Barsokevitschin perheen esittelyyn. Mukana on hauskoja yksityiskohtia, kuten ”atelieriin hankittu keinotekoinen valo”, jolla sai hyviä kuvia ”lapsista ja hermostuneista”. Kuvituksena on käytetty perhealbumikuvia.

Tyhjä syli

Kaisu Jouppi
Tyhjä syli
No tofu publishing | 128 sivua | 35 euroa

Kaisu Jouppi on kuvannut äitejä, jotka ovat menettäneet lapsensa ennen kuin he ovat syntyneetkään. Aihe koskettaa monia, sillä Suomessa kohtukuolemia tapahtuu noin 200 vuosittain. Kuvissa on tavoitettu menetyksen kokeneiden suru, ahdistus ja raivo – mutta myös voima ja elämän jatkuminen. Hillitty värimaailma tukee tunnelmaa. Kuvien yhteydessä on lainauksia kohtukuoleman kokeiden haastatteluista.

Saaristo

Arto Rautavaara (toim.)
Suomalainen maisema: Saaristo
Docendo | 160 sivua | 45 euroa

Ammattiluontokuvaajien kirjasarja suomalaisista maisemakuvista on edennyt toiseen osaan, joka käsittelee saaristoa. Näyttävä teos esittelee ainutlaatuisen merisaaristomme eläimiä, kasveja, asukkaiden arkea ja vuodenaikoja. Kokonaisuudesta nousevat etenkin esiin karut maisemat viimassa ja talvipakkasilla. Mukana on valokuvia monilta eturivin tekijöiltä, kuten Seppo Keräseltä, Arno Rautavaaralta ja Tuomas Heinäseltä. Sopii tuliaisiksi ulkomaille ja maisemakuvaajan kahvipöydälle.