Kirjauutuudet: maaliskuu

Kirjoittanut 25.2.2016

Helena Jerman, Janne Rentola & Marika Rosenström
Livet genom en lins
Svenska literatursällskapet i Finland | 190 sivua | 26,00 euroa

Harrastajavalokuvaaja Bernhard Åström kuvasi ahkerasti 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Hänen elämänmakuisista kuvistaan on koottu kirja, jossa käydään viime vuosisadan uimarannoilla, lentonäytöksissä ja hevostallin pihoilla. Mukana on huimia tilannekuvia, kuten kaksi miestä pitelemässä tikkaita käsivoimin, kun kolmas kapuaa ylös puhelinlangoille. Kirjan kuvat on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1994, mutta nyt teoksen ulkoasu on toinen ja mukana on alku- ja loppusanat. Hyvän tuulen kirja nostalgikoille.

Kuortane kirja

Markku Korpi-Hallila
Kuortane kuvina
Kuortaneen kunta | 160 sivua | 40 euroa

Markku Korpi-Hallila on kuvannut kuortanelaisten elämää. Kuvista on syntynyt näyttävä A4-kokoinen kuntakirja. Mukana on koko elämän kirjo: urheilukilpailut ja lavatanssit, hitsari työssään ja maanviljelijä pellollaan, seniorit ja taapero neuvolassa. Mieleen jäävät kuvat tervanpoltosta, joka kuljettaa hetkeksi kuin menneeseen aikaan.

Sauna kirja

Kenneth Mikkola
Sauna
Barents Kultur | 90 sivua

Haaparantalainen Kenneth Mikko on kuvannut saunomista. Hän on vieraillut kameransa kanssa Ruotsissa, Suomen Torniossa ja Venäjällä. Tuloksena on mustavalkoisia, pehmeän rakeisia otoksia, joista voi aistia kuuman kosteat löylyt. ”Saunominen symbolisoi koko elinkaarta syntymästä kuolemaan”, Kenneth kertoo. Lahjakirja mökille ja himosaunojille.