Kirjauutuudet: syyskuu

Kirjoittanut 23.9.2021

Jaakko Heikkilä
Sweet Song of Harlem
Parvs 2021
168 sivua | 36 euroa

Jaakko Heikkilän kirja Sweet Song of Harlem vie meidät matkalle pahamaineiseen New Yorkin Harlemiin. Boheemi kaupunginosa on inspiroinut Heikkilää vuodesta 2001 lähtien. Aluksi hän kuvasi rakennusten seiniä ja ihmisiä kadulla. Käänteentekevää Heikkilälle oli tutustuminen Davidiin, joka majoitti hänet kotiinsa vuosittaisilla vierailuilla. Varsinkin sisäkuvien perusta on suomalaisessa dokumentaarisessa kuvauksessa. Niissä on lämpöä ja inhimillisyyttä.

Kirjan muoto on hyvin jykevä ja vaakakuvat pääsevät kauniisti esille taitossa. Heikkilän lyhyet lyyriset tekstit on kirjoitettu tornion­jokilaakson murteella ja käännetty englanniksi.

Kauko Tykkyläinen
Retkelle sudenkorentojen maailmaan
Otava 2020
104 sivua

Luontoharrastaja ja -kuvaaja Kauko Tykkyläisen näppärä pieni kirjanen esittelee 45 erilaista Suomessa tavattavaa sudenkorentoa. Havainnollisten kuvien avulla on helppo opetella erottamaan sudenkorentolajit toisistaan. Kirja kertoo mitä okatytönkorento näkee kolmella silmällään ja millainen on neidonkorentokoiraan soidintanssi. Opas sopii jokaiselle luonnonnystävälle ja se on helppo kuljettaa mukana luontoretkillä.

Tea von Bonsdorff ja Lasse Kosonen
Ruokasienet Suomen luonnossa
Otava 2020
192 sivua | noin 24 euroa

Sienestyksestä on tullut suosittu harrastus, ja syksyisin Facebook täyttyy sienisaaliskuvista. Mutta mitä tehdä, kun tuntee hädin tuskin kantarellin? Tea von Bonsdorffin ja Lasse Kososen opas auttaa tunnistamaan ruokasienet ja niiden näköislajit sekä keskeiset myrkkysienet. Kirjassa on uusimmat tiedot syöntisienistä, niiden levinneisyydestä ja muuttuneista nimistä. Taskukokoinen ­kirja kulkee kätevästi mukana metsässä. Niin aloittelija kuin kokenut sienestäjäkin saavat kirjasta hyödyllistä tietoa. Vielä kun saisi sienen tuoksun ja maun kirjaan, niin kirja olisi täydellinen.