Kirjauutuudet: tammikuu

Kirjoittanut 27.1.2022

Ismo Luukkonen
Suomen esihistorialliset kalliomaalaukset
Oy Sigillum Ab
432 sivua | 55 euroa

Kaikki mitä ikinä olet halunnut tietää Suomen esihistoriallisista kalliomaalauksista, löytyy tästä järkälemäisestä teoksesta ja sen lisäksi kirjassa on upeat valokuvat. 1990-luvun alussa julkaistu Pekka Kivikkään teos sai Ismo Luukkosen kiinnostumaan kalliomaalauksista. 1994 Luukkonen reissasi kalliomaalaukselle Saakalliolle. Ensimmäisiltä matkoilta kuvat päätyivät Aurinkohirvi ja Antero Vipunen -näyttelyksi vuonna 1995.

Lukijaan tekee vaikutuksen 7000–3000 vuotta sitten maalatut teokset. Ihminen on yleisin kuva-aihe Suomen kalliomaalauksissa. Seuraavaksi yleisimpiä ovat hirvieläimet ja veneet sekä kädenjäljet. Kaikki Suomen 122 kalliomaalauksesta on tehty punavärillä pystysuoriin kallionseinämiin vesistöjen läheisyyteen.

Ismo Luukkonen on valokuvataiteilija, taiteen tohtori ja toimii yliopettajana Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutuksessa. Luukkosen taiteellista työskentelyä luonnehtivat pitkät projektit, joiden keskeisiä teemoja ovat aika, (esi)historia ja maisema.

Lauri Eriksson
Sumunhimmeä maisema – Polaroideja lähiluonnosta
Parvs, 2021
120 sivua | 28 euroa

Valokuvataiteilija Lauri Eriksson on kuvannut helposti lähestyttävään pieneen teokseen 50 kappaletta Polaroid-valokuvia. Kuvat ovat utuisia maisemakuvia Helsingistä ja sen lähiympäristöstä. Tämä on entistä tärkeämpää näinä koronarajoitusten aikoina, löytää maiseman ylevyyttä ja paikan nostalgiaa tutuista paikoista. Kirjan kuvat eivät ole dokumentointia vaan persoonallista luonnon havainnointia. Kuvat on otettu parin viimeisen vuoden aikana ja kuvien nimissä on paikannimet ja vuosiluku. Lauri Eriksson kertoo lämminhenkisesti lapsuudestaan sekä perheestään kirjan esseessä ja kehittymistään valokuvaajaksi.

Lauri Eriksson on pitänyt valokuvanäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on tehnyt kokeiluja Polaroidilla 1990-luvulta lähtien. Tämä on Erikssonin neljäs valokuvateos.

Polaroid-valokuva on kaunis, hauras ja luonnosmaisia. Polaroid-pikakuvaukselle on kuulutettu kuolemaa jo pitkään, mutta sen ilmaisuvoima on edelleen vertaansa vailla. Se on lunastanut paikkansa nykyelämän ohikiitävässä kokemisessa sekä nykytaiteen monikasvoisena välineenä.

Toisen esseen on kirjoittanut Ville Lukkarinen, joka on Helsingin yliopiston taidehistorian professori. Hän on kirjoittanut laajasti sekä taiteen historiasta että nykytaiteesta.