Kirjauutuudet: toukokuu

Kirjoittanut 20.5.2022

Kalle Ahola ja Ville Hartikainen
Jouko Lehtolan Rock-Finlandia
Like 2022
300 sivua | 31,20 euroa

Rockvalokuvista ja taustoittavista muusikkohaastatteluista koostuva teos tekee kunniaa yhdelle Suomen merkittävimmistä valo­kuvaajista. Jouko Lehtola (1963–2010) tunnettiin valokuvataiteilijana erityisesti nuoria ja nuorisokulttuuria kuvaavista sekä yhteiskunnallisia aiheita sivuavista valokuvasarjoistaan. Lehtola oli intohimoinen musiikkifani, josta kehittyi rokkistarojen ja bändien hovikuvaaja. Don Huonojen laulajana tunnettu Kalle Ahola on haastatellut kirjassa yli 70 kymmentä esiintyviä artisteja, kuten Jonna Tervomaata, Michael Monroeta sekä Apulannan Toni ­Wirtasta sekä Kolmannen naisen jäseniä, missä he kertovat kuvien taustoista ja miten kuvat ovat syntyneet. Lisäksi kirjaan on haastateltu sukulaisia ja kollegoja ja onpa mukana Lehtolan omia sitaatteja. Toimittaja Ville Hartikainen on kirjoittanut haastattelut artikkeleiksi. Todella mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa.

Antti Koli
Perhosbaarista liskonpetiin
Kirjapaja 2022
167 sivua | 32,90  euroa

Perhosbaarista liskonpetiin on kirja jokaiselle, joka haluaa tukea ympäristön monimuotoisuutta pihalla, puutarhassa ja lähiluonnossa.

Teos tarjoaa käytännöllisiä keinoja eläinlajien hyvinvoinnin ja runsauden sekä kasviston monimuotoisuuden lisäämiseen. Keskeistä on etenkin hallittu hoitamattomuus ja luonnonmukainen kasvillisuuden lisääminen. Avuksi ovat myös oikeanlainen maaperän hoito ja vaikkapa lintujen ruokinta. Kirja sisältää vierailupuutarhoja, missä kannattaa vierailla. Kirja sisältää paljon tietoiskulaatikoita, kuten näin estät lintujen törmäämisen ikkunoihin. Lisäksi kirjassa on hyödyllisiä linnun­pönttöjen rakennusoppaita.

Antti Koli on Kamera-lehden vakituinen avustaja.

Mervi Kunnasranta ja Anni Rautio
Siili Suomen luonnossa
Otava 2022
111 sivua | 23,20 euroa

Opas paljastaa tutusta takapihan tuhisijasta monia uusia ja erikoisiakin seikkoja. Suomen parhaat siiliasiantuntijat Kunnasranta ja Rautio ovat tiivistäneet uusimman tutkimustiedon lajista ja sen elintavoista niin Suomesta kuin maailmaltakin.

Tiesitkö, että siilejä on ollut Suomessa vasta reilu sata vuotta. Ja aikuisella siilillä on jopa 7000 piikkiä. Siilit myös osaavat ottaa rennosti. Suomessa ne viettävät talvihorroksessa keskimäärin 223 päivää vuodessa ja aktiiviaikanaankin lepäilevät yli puolet vuorokaudesta. Lepäilyn lisäksi tärkeää on ravinnonhankinta, sillä siileillä on jatkuva massakausi ennen seuraavaan horrokseen vaipumista. Kirjassa on runsas kuvitus ja se sopii tietolähteeksi kaiken ikäisille.