Kypsä naiseus ja vahva itsetunto

Kirjoittanut 14.4.2023

Valokuvaaja ja valokuvataiteilija Ripsu Hongisto-Salmen teos Personas on monografinen kirja, joka on monimuotoinen kuvaus aikuisen naisen luksuselämästä, jota erilaiset tv-formaatit ja sosiaalinen media kuvineen ja tunnelmineen värittävät monikirjavasti.  

Hongisto-Salmi on koulutukseltaan filosofian maisteri, pääaineenaan hänellä on taidehistoria. 

Monen muun kollegansa tavoin Hongisto-Salmi on kuvannut itseään ja omaa elämäänsä. Vuosien saatossa kuvissa on nähtävissä omintakeinen, selvästi erottuva oma tyyli. Personas -kirja on täynnä taiteilijan omakuvia, joita on kuvattu Helsingin Töölön asunnossa. 

Miten nämä kuvat sitten ovat vuosien saatossa syntyneet? Hongisto-Salmi kertoo itse, että ottaessaan kuvia, kamerassa on 10 sekunnin viive. Tällöin kuvattava itse ehtii kuvattavaksi ja omaksi mallikseen. Saman session aikana kuvia voidaan ottaa 50-100. Kuvista tehdään pienet kopiot ja jo hyvin pienen silmäyksen jälkeen voidaan havaita, mitkä kuvat sopivat yhteen. Kahta samanlaista kun ei ole. Ja kuten hän itse kuvailee: ”Paljon on kiinni sattumasta, paljon myös onnesta, kuinka kuvaus on toteutunut.” 

Kuville Hongisto-Salmi  ei ole antanut nimiä, vaan antaa katsojan tulkita itse. Personas on Ripsa Hongisto-Salmen oman elämän ja arjen tulkinta. 

Kuvissa keskiöön nousee aikuinen naisellisuus, värimaailma, itseironia sekä mikä tärkeintä: aikuisen naisen vahva itsetunto. 

Ripsu, Personas

Sidottu kovakantinen
ja kangaspäällysteinen
monografia-kirja.
Koko: 22 x 28,5 cm.

Kirja sisältää 88 sivua ja 37 kuvaa.
Valokuvat: Ripsu Hongisto-Salmi

Graafinen suunnittelu: Juha Nenonen, Bigger Splash

Essee: Suomen valokuvataiteen museon johtaja Anna-Kaisa Rastenberger
Kielet: Ruotsi, suomi ja englanti

Käännökset: Jonna Boldt (ruotsi)
sekä Kasper Salonen (englanti)

Hinta 39 Euroa.

Ripsu Hongisto-Salmen tulevia
yksityisnäyttelyitä:

B-Galleria, Turku 4.–24.9.2023