Lantun henki Pohjanmaan valokuvakeskuksessa

Kirjoittanut 4.11.2022

Touko Hujanen tuo Pohjanmaan valokuvakeskukseen Lantun henki -valokuvanäyttelynsä.

Lasse Nordlund ja Maria Dorff ovat Suomessa tiettävästi tällä hetkellä ainoita ihmisiä, joilla on pitkäjänteistä kokemusta täysin omavaraisesta elämästä. He elivät Pohjois-Karjalassa metsässä yli 20 vuotta lähes täysin omavaraisesti. Pariskunnasta on viime vuosina tullut niin sanotun “jälkifossiilisen” liikkeen keskeisiä vaikuttajia Suomessa. Nordlund ja Dorff ovat perustaneet Suomen ensimmäisen ja maailmallakin ainutlaatuisen Omavaraopiston.

Vuonna 2018 Hujanen kuvasi perheen arkea omavaraistaloudessa neljänä vuodenaikana. Dokumentaatiosta syntyi Metsäperhe-kuvasarja, joka on palkittu muun muassa Vuoden kuvareportaasina (2019) ja kansainvälisellä Discovery Awardilla (2020).

Lantun henki -näyttely koostuu kuvista vuosien 2018–2021 välillä. Näyttelyyn liittyy valokuvien lisäksi graafikko Anna-Mari Tenhusen ja Ilkka Kärkkäisen tekemä modulaarinen teoskokeilu. Teos muodostuu kohopainolla tehdystä grafiikasta ja Antti Salmisen teksteistä, jotka pohjautuvat Lasse Nordlundin haastatteluihin. Hujasen valokuvat, Tenhusen graafinen suunnittelu ja Salmisen tekstit yhdistyvät myös kirjaksi, joka julkaistaan keväällä 2023.