Lotta Sulin

Kirjoittanut 28.11.2019

Insta-kuvaa mökkijärvessä

Valokuvataiteen museon kokoelmiin keskittyvässä Kuvakulmassa on esillä 17-vuotiaan Insta-kuvaaja Lotta Sulinin pienoisnäyttely. Sulinin kuvia päätyi museon kokoelmaan vuoden 2018 Insta_Suomi-keräyksessä, jossa museo tallensi somekuvia yleisövihjeiden perusteella. Lotta Sulin kertoo yhden näyttelyssä olevan kuvansa syntytarinan:

– Lueskelin uimarannalla Vogueta ja silmiini sattui ilmoitus nuorten valokuvauskilpailusta. Päätin, että haluan jollain tavalla kuvata Suomen luontoa. Lopulta idea kehittyi kolmen mallin kuvasarjaksi, jota yhdistää vihreä tyllimekko. Tässä kuvassa mekkoa ei juuri näy, koska se on veden alla.

Kuvassa on ystäväni Nora. Tutustuimme yläasteella Noran mainittua yhteiselle kaverillemme, että hän haluaisi olla mallina kuvissani. Ensimmäisissä kuvauksissa oli niin hauskaa ja yhdessä työskentely niin luontevaa, että olemme sen jälkeen tehneet monta kuvaa yhdessä.

Yleensä kypsyttelen ideoitani pitkään, mutta tämä kuva syntyi aika ex tempore. Isä lähti kuskiksi. Lähdimme ajelemaan ja etsimään sopivaa kuvauspaikkaa. Lopulta löysimme venerannan Mäntsälästä.

Olin päättänyt, että haluan kuvan, jossa malli on vedessä. Nora ei olisi aluksi halunnut mennä veteen, joten alkoi hidas suostutteluprosessi. Kerroin Noralle, että minulla on selkeä visio tästä kuvasta. Muistutin myös, että nyt on kesä, sää on lämmin ja Nora on suomalaisena tottunut uimaan mökkijärvissä, joten tässä ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Kun malli lopulta saatiin veteen, kuvaukset sujuivat helposti. Isä ja mukana ollut toinen malli kannustivat Noraa kanssani. Noran korvat ovat kuvassa veden alla, joten häntä piti ohjata elehtimällä.

Näyttely

Lotta Sulin: Lottaland

13.9.2019–5.1.2020

Suomen valokuvataiteen museo.

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

ti–su 11–18, ke 11–20.