Luontokuvakoulu 17: Lumi

Kirjoittanut 31.1.2018

Luontokuvakoulun uusi tehtävä on lumi kauneimmillaan.

Luontokuvakoulun tämänkertainen tehtävä on kuvata kaunis luminen maisema tai lähikuva lumisesta luonnosta. Keskeistä on, että lumi on esitetty visuaalisesti miellyttävänä.

  • Kauneuden lisäksi keskity valotukseen ja valkotasapainoon. Valoisassa lumen osassa tulisi näkyä yksityiskohtia, eikä varjo saisi olla aivan musta.
  • Toteuta kuvaus vaikkapa niin, että valitsen valotuksenkorjaukseen ensin +1 ja sitten korjaat valotusta niin, että musta ei mene tukkoon eikä valkea pala puhki. Tätä voit seurata valitsemalla yli- ja alivalotuksen varoitusnäytön, jolloin ongelmakohdat vilkkuvat kameran näytöllä.
  • Valkotasapaino määrittää lumen sinisyyttä – valossa ja varjossa se on eri. Lumi muuttuu siis helposti kuvassa siniseksi.
  • Luonnossa silmä korjaa lumen valkoiseksi. Tietokoneella korjaat värisävyä napauttamalla pipetillä tärkeän lumen osan valkoiseksi. Käytä esim. käyrä- (curves) tai valkotasapainopipettiä (white balance). Kokeile eri kohtia. Tarkoitus on, että katsojalle kuva näyttää luonnollisen väriseltä.

Lähetä kuvasi ja nimesi 3.2. mennessä osoitteeseen luontokuvakoulu@kamera-lehti.fi.

Luontokuvakoulua vetää luontokuvaaja Antti Koli. Hän valitsee lähetetyistä kuvista neljä kuvaa, joille kirjoittaa palautteen. Arvioidut kuvat julkaistaan palautteineen Kamera-lehden nettisivuilla sekä yksi niistä painetussa Kamera-lehdessä.

Kirjoita kuviesi mukana viestiin nimesi. Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvasi saatetaan julkaista nettisivuilla ja/tai lehdessä luontokuvakoulun arvion yhteydessä.

Luontokuvakoulu jatkuu helmikuussa uudella aiheella.

Lähetä iso kuva

  • Kuvan pitkän sivun tulee olla vähintään 2000 pikseliä, jotta se voidaan painaa. Jos mahdollista, niin älä käytä sähköpostiohjelman automaattista kuvan pienentämiä. Toisaalta pientä kuvaa ei tarvitse suurentaakaan.
  • Ota mielellään automaattiterävöitys pois kamerasta ja käytä muutenkin terävöitystä varoen. Värien voimakkuutta ei myöskään tarvitse korostaa enempää kuin tarpeen.