Luontokuvakoulu 28: Kevättulva ja korkea vesi

Kirjoittanut 27.3.2019

Luontokuvakoulun tämänkertainen kuvausaihe on kevään tulva ja korkea vesi.

  • Ota maisemallinen kuva korkealla olevasta tai runsaasta vedestä. Kevään pitäisi näkyä tai ainakin tuntua kuvassa.
  • Pyri asetelmallisuuteen – voit käyttää tarvittaessa jalustaa ja suunnilleen normaaliobjektiivia (50 mm).
  • Voit kuvata vaikkapa puita veden ympäröimänä, tien tukossa, kuohuvan kosken jäälauttoineen tai nopeasti liikkuvan puron. Noin sekunnin valotusajoilla purosta saa sumean, 1/100 sekuntia nopeammilla ajoilla kuviot erottuvat.
  • Toteuta kuva mustavalkoisena. Se sopii kevään sotkuisuuteen. Sinun on parempi tehdä kuva mustavalkoiseksi jälkeenpäin tietokoneella, mutta mieti jo kuvatessa, millainen otos toimii värittömänä. Värit voit poistaa eri tavoin, ja lisäksi on paras säätää valoisuutta ja jyrkkyyttä.

HUOM! Jos vesi on sinun paikkakunnallasi vielä lumena, niin muutkin kevään ensimmäiset merkit sopivat aiheeksi.

Lähetä kuvasi ja nimesi 20.4. mennessä osoitteeseen luontokuvakoulu@kamera-lehti.fi.

Luontokuvakoulua vetää luontokuvaaja Antti Koli. Hän valitsee lähetetyistä kuvista noin neljä kuvaa, joille kirjoittaa palautteen. Arvioidut kuvat julkaistaan palautteineen Kamera-lehden nettisivuilla sekä yksi niistä painetussa Kamera-lehdessä.

Kirjoita kuviesi mukana viestiin nimesi. Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvasi saatetaan julkaista nettisivuilla ja/tai lehdessä luontokuvakoulun arvion yhteydessä.

Luontokuvakoulu jatkuu toukokuussa uudella aiheella.

Lähetä iso kuva

  • Kuvan pitkän sivun tulee olla vähintään 2000 pikseliä, jotta se voidaan painaa. Jos mahdollista, niin älä käytä sähköpostiohjelman automaattista kuvan pienentämiä. Toisaalta pientä kuvaa ei tarvitse suurentaakaan.
  • Ota mielellään automaattiterävöitys pois kamerasta ja käytä muutenkin terävöitystä varoen. Värien voimakkuutta ei myöskään tarvitse korostaa enempää kuin tarpeen.