Mennyttä valoa – Saveksen Satumaa

Kirjoittanut 14.6.2024

Apu-lehden kuvareportaasi Uudesta-Guineasta vuonna 1962

Lehtikuvaaja Seppo Saveksen, toimittaja Heikki Brotheruksen ja sosiologian professori Erik Allardtinkolmen kuukauden reportaasimatka Uuteen-Guineaan vuonna 1962 oli poikkeuksellinen. Matkakertomus mailman toiselle laidalle julkaistiin neljässä peräkkäisessä Apu-lehdessä samana vuonna.

Uuden Guinean kuvissaan 22-vuotias Saves esittelee paikallista luontoa ja asumista mutta ennen kaikkea paikallisia ihmisiä. Hän kuvasi niin pienten viidakkokylien kuin rannikkoalueiden asukkaita arjen askareissa. Kuvattavista välittyy hämmennystä kuvaajaa ja kuvaushetkeä kohtaan mutta myös luontaista halua esiintyä kameralle. Erityisen vaikuttavia ovat hienovaraiset ilmeet ja läpitunkevat katseet lähikuvissa.

Reportaasi huipentuu aktivisti Epinari Titimurin puheeseen YK:n komissiolle Uuden-Guinean itsehallinnon puolesta. Papua-Uusi-Guinea sai itsehallinnon vuonna 1973 ja itsenäisyyden vuonna 1975.

Saves on kuvannut YK:n komission jäsentä, joka on torkahtanut korituoliin paikallisten miesten seistessä kädet puuskassa hänen takanaan. Toisessa kuvassa partioupseeri Ross Allen suorittaa väestönlaskentaa Kiligan kylässä. Allenin pöydän eteen on muodostunut pitkä jono kyläläisistä.

Vaikka emme tiedä kuvastilanteiden yksityiskohtia, ihmisten sijainti kuvissa yhdessä kuvakulman kanssa kertovat valtasuhteista. Länsimaiset miehet esitetään yksilöinä ja toimijoina siinä missä paikalliset asukkaat seuraavat tilannetta sivusta. Missä määrin kuvissa näkyy ironiaa, on katsojan itse tulkittava.

Erityisen mielenkiintoisen reportaasista tekee se, kuinka siinä kerrotaan kahta eri tarinaa Uudesta-Guineasta ja sen asukkaista. Matkan alkupuolella retkikunta kiertää saaren syrjäisiä viidakko- ja vuoristokyliä. Näissä kuvissa korostuu eksotiikka. Tekstissä kerrotaan, että paikalliset palvovat eläinjumalia ja ovat ihmissyöjiä.

Retkikunnan kulkiessa isommissa asutuskeskuksissa rannikolla kuvissa seurataan rugbyottelua, sotilasparaatia, kristillisen koulun välituntia ja lentokenttätyöntekijöitä. Uusia-Guinea näyttää seudulta, jossa talot, vaatetus ja ihmisten arkinen toiminta muistuttavat omaamme.

Reportaasin kuvat luovat uusia, eksoottisia mielikuvia ja vahvistavat vanhoja. 1960-luvulla, jolloin kaukomatkailu oli harvojen ylellisyyttä ja kuvia kehitysmaista lehdissä vain vähän, kuvareportaasi on varmasti vahvasti muokannut lukijoiden käsityksiä Euroopan ulkopuolisista kansoista. Saves kumppaneineen kuvailee Uutta-Guineaa satumaaksi. Sen merkillinen luonto ja erilainen elämäntapa haluttiin tuoda nähtäväksi myös maapallon toiselle puolelle.

Seppo Saves (1940–2013) oli Apu-lehden lehtikuvaaja 1961–1963. Uuden-Guinean reportaasikuvat on järjestetty ja luetteloitu Patricia Seppälän säätiön apurahalla ja julkaistu Journalistisen kuva-arkiston JOKAn Finna-sivulla https://museovirasto.finna.fi/joka/.

JOURNALISTINEN KUVA-ARKISTO JOKA

Asiakaspalvelu ti – to 10 – 15

joka@museovirasto.fi

Puhelin 02 95 33 6127

https://joka.kuvakokoelmat.fi

MUSEOVIRASTON KUVAKOKOELMAT

Sturenkadun asiakaspalvelupiste suljettu muuton vuoksi

Tiedustelut arkisin

kuvakokoelmat@museovirasto.fi

Puhelin 02 95 33 6100

www.kuvakokoelmat.fi