Valokuvaaja Maria Mäen mielikuva on muotokuva Ainosta.
Pohjalainen valokuvaaja Maria Mäki asuu Ruotsissa viettäen aikaa varsinkin kesäisin synnyinseudullaan Lapualla ja perheen mökillä Ähtärissä. Hän dokumentoi ihmisten arkea.
Taide Vionojan kesänäyttelyssä Vienan valoa oli kuvia Kalevalan laulumailta. Toit kuvillasi I.K.Inhan 1800-luvulla ja Pentti Sammallahden 1900-luvulla ikuistamien näkymien oheen vienankarjalaisuuden 2000-luvulle. Onko karjalainen elämänmeno muuttunut 300 vuodessa? Vieläkö ihmisyyttä ja vieraanvaraisuutta on?
Saavuttuani kylään ensi kertaa kuukaudeksi, en tuntenut ketään. Autokyydin Kajaanista Vuokkiniemeen sain entiseltä kyläläiseltä ja eläkkeellä oleva kauppias antoi talonsa käyttööni. Seuraavana päivänä kävelin naapurin ovelle ja kysyin voinko tulla sisään juttelemaan. Sen lisäksi sain teetä ja lettuja. Sinä aikana aikana minun ei tarvinnut laittaa ruokaa kuin muutamia kertoja.
Vienankarjalaisuutta vaalitaan tapahtumissa ja opetuksessa, kuitenkin kyläläisiä yhdistävän yhtenäiskulttuurin aika alkaa olla takanapäin. Vienan henki muuttuu muun maailman mukana.
Vienan Karjalaa eivät naiset ole ennen sinua paljon ikuistaneet. Miksei? Oliko se vain entisaikain ilmiö naisten tehdessä nykyisin miehiä enemmän niin valokuvataidetta kuin kuvajournalismiakin?
Vienan Karjala on kiehtonut ihmisiä Kalevalan julkaisusta lähtien. Ehkä paikan historia matkakertomusten ja maskuliinisten myyttien maana vaikuttaa vielä sen verran, että naiset tarinankertojina eivät ole löytäneet Vienan Karjalasta motiiviaan tai saaneet ääntänsä kuuluviin. Medioissa kun kiertää runsaasti historiallista ja miesten tuottamaa kuvastoa Vienasta.
Elämme murroksessa, jossa sukupuolten välinen rajalinja kapenee. Tarvitsemme kuvia eri perspektiiveistä, jotta katsojana voimme luoda maailmasta kokonaisvaltaisemman käsityksen.
Mikä on ollut mielenkiintoisin ihmisten kohtauspaikkasi?
Ekoyhteisö talvisaikaan, jossa asuin asukkaiden kanssa vanhassa 1700-luvun talossa Taalainmaalla, ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Syrjäseuduilla oleminen viehättää minua enemmän kuin kaupunkiympäristö.
Miten saavutat luottamuksen päästen kuvaamaan kohteitasi jopa heidän nukkuessa?
Olen löytänyt kameran eteen ihmisiä, joiden kanssa syntyy sanaton yhteisymmärrys ja kuvatessa yhteistyö rakentuu luottamukseen. Yöpyessäni kuvattavan luona, kysyn etukäteen lupaa siihen voinko valokuvata häntä nukkuessa.
Oletko valokuvataiteilijana vapaampi kuin journalistina?
Kuvatessani ilman toimeksiantoa annan kuvan syntymiselle aikaa. Työskentelyni on enemmän vuorovaikutteista, jolloin voin viettää kuvattavan kanssa aikaa – joskus jopa päiviä. Annan myös itselleni mahdollisuuden lisätä kuvaan elementtejä koetusta ympäristöstä.
Miksi vedostat itse näyttelykuvasi?
Se on luonnollinen jatkumo työskentelyssäni. Olin aiemmin töissä ammattilaisille suunnatussa kuvatuotannossa. Viimeiset pari vuotta olen ollut taiteilijaverstaan jäsen. Sen tiloissa minulla on mahdollisuus vedostaa kuvia digitaalisesti. Itse vedostaminen mahdollistaa kuvan sävyjen ja tunnelman paremman hallinnan.
Miten valikoit mielikuvasi?
Aino oli yksi ensimmäisistä Vuokkiniemessä, joiden luona kävin juttelemassa. Vierailin Ainolla toistakymmentä kertaa ja aina sain halauksia tullessa ja mennessä. Kylätapahtumassa nähdessämme hän nappasi minut kainaloonsa ja kutsui ystäväksi. Sen jälkeen vein hänelle tuliaisiksi Uskollinen ystävä -teetä.
Aino poistui toiseen aikaan tänä kesänä. Siten kuvasta on tullut minulle aiempaa merkityksellisempi. Kuvien kautta näen hänet elossa, mutta tunnen kaipausta, koska emme enää tule istumaan saman tsaijupöydän ääressä.
Maria Mäki
Ikä: 40
Kotipaikka: Sundsvall
Luonne: Rauhallinen tarkkailija
Koulutus: Muotoilija, kuva-artesaani, kuvajournalisti
Työsuhteet: Olen työskennellyt kuva-alalla erilaisissa tehtävissä 15 vuotta, nykyisin toimin oman toiminimen kautta.
Mottosi: Mene lähelle, sen jälkeen on helpompi ottaa askelia taaksepäin.
Terveiset Kamera-lehden lukijoille: Antti Tuuria lainaten: ”Vanhoissa naisissa on viisaus. Heitä on välillä hyvä pysähtyä kuuntelemaan”.
Työn alla tällä hetkellä: Kuvanottohetkellä olen lähdössä pohjoiseen kuvaamaan.
Kuvauskalusto: Yleensä käytössä Canon 5d Mark IV, Canon 35mm, Canon 85mm, Canon xc10. Laatikossa keskikoon Mamiyaa ja Canonin kinojärkkäri.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.