Petri Juolan mielikuva on intensiivinen kasvokuva yhdestä hänen mallistaan.
Sinut tunnetaan autojen ja lentokoneiden kuvauksista. Miksi juuri niiden kuvaaminen koukutti sinut?
Autot kiinnostivat niinkin pienenä, kun en edes nähnyt konepellin yli. Piirsin paljon jo 3-vuotiaana ja usein aiheenani oli auto. Luin jo 7-vuotiaana Tekniikan Maailmaa ja oman lehden tilaaminen alkoi pian kiinnostuksesta tekniikkaan. Luin jo kymmenenkesäisenä USA:ssa ja Pohjoismaissa tehtyjä harrasteautolehtiä. Parhaimmillaan niitä kertyi 1500 kpl. Varsinkin Jenkeissä tehdyissä autonrakentelulehdissä oli mieleenpainuvia kuvia.
Sain mahdollisuuden tehdä autoista lehtijuttuja, joihin tarvittiin sekä teksti että hyvät valokuvat. Aloin tehdä niitä soveltaen lehdissä parin vuosikymmenen aikana näkemääni.
Olet omistanut yli 100 autoa ja ajanut yli miljoona kilometriä. Mikä on ollut mieluisin ajokokemuksesi? Millaisen auton omistat?
Monenlaisia ajokokemuksia: cruisailua kaupungissa, roadtrippejä pienillä ja isoilla teillä, matkoja hyvässä seurassa, ajoa katuautolla kelloa vastaan Ahveniston ja Alastaron moottoriradalla. Siksi en pysty mieluisinta nimeämään. Kivoja reissuja on ollut! Nykyään ajan youngtimer-ikäisellä Saab 9000:lla, Turbolla tietty.
Onko sähkömoottori oikea auton mylly, vai pitääkö olla V8?
Toki. Sähkömoottorin ominaisuudet ja äänitaso sopivat hyvin kaupunkiliikenteeseen. Hiljaisella ja pehmeästi liikkuvalla sähköbussilla on Helsingissä mukavampaa matkustaa kuin diesel-kaupunkibusseilla, joiden loppuun ajettu automaatti nykii aikataulupaineessa kaasu pohjassa ajavien kuskien komentamana.
Veekasi on hyvä polttomoottorityyppi, kun pieneen tilaan halutaan iso iskutilavuus. Niissä on usein maukas äänimaailma.
Miten autosta saa persoonallisen potretin? Millainen on kuvallinen tarinasi autosta?
Kuten ihmisestä: piirteet ilmaisevat, mistä kulmasta kohde näyttää tunnusomaiselta. Taustalla ja kohteen sommittelulla on joko esteettinen tai viestin antava merkitys, parhaimmillaan molemmat. Kuvallinen tarina riippuu kohteesta, kuten lehden lukijakunnasta. Tarinassa esitellään ulkokuoren ohella sisustuksen ja tekniikan yksityiskohtia.
Olet aktiivinen kuvaajien porukoissa ja muussa yhdistystoiminnassa. Mikä järjestötoiminnassa kiehtoo?
On kivaa tuntea kollegoita monista kuvausgenreistä ja jakaa ajatuksia. Yhdistystoiminnassa kiinnostaa kuvaajien edunvalvonta ja ihmiset. Toivottavasti korona on pian ohi ja livetapahtumat, kuten workshopit ja kurssit ovat taas mahdollisia. Olen Journalistiliiton ja Fimagen jäsen sekä kimppastudiomme Close-Up ry:n puheenjohtaja. Olen mukana myös Journalistiliiton freelancerien ja yrittäjien jäsenyhdistyksen Suomen freelance-journalistit ry:n hallituksessa viidettä vuotta.
Olet aktiivinen myös somessa. Millaisena näet sosiaalisen median merkityksen valokuvaajalle?
Somessa saa paljon tietoa ja on siellä helppo jakaa infoa. Toimin mm. ammattikuvaajien Valokuvaajat Facebook-ryhmän yhtenä ylläpitäjistä. Sosiaalisen median käyttöä kuvaajan markkinoinnissa vasta opettelen.
Miksi tämä on mielikuvasi? Kerro kuvauksesta.
Aluksi ajattelin autokuvaa, mutta mieluisin on vielä ottamatta. Autokuvauksissa jutellaan kuskin kanssa ja usein käydään kahvilla ennen tai jälkeen. Vuorovaikutus on olennaista myös henkilökuvauksissa. Siksi ihmisten kuvaaminen on se toinen iso juttu minulle.
Kuvattavien kanssa vietettyään enemmän aikaa, syntyy yhteys. Irtoaa parempia ilmeitä ja poseja. Silloin ideat alkavat kehittyä ja ollaan yhdessä kuvausflowssa. Mielikuvani on potretti, joka syntyi kuvaussession loppupuolella studiollani.
Petri Juola
Ikä: 52
Kotipaikka: Helsinki
Luonne: Välillä harkitseva ja ajatuksissaan. Silti nopeasti innostuva ja puhelias mukavassa seurassa.
Koulutus: Ylioppilas
Työsuhteet: Ei ole, olen itsensätyöllistäjä.
Mottosi: Kuvatessa pääsee flow-tilaan.
Terveiset Kamera-lehden lukijoille: Kuvatkaa sitä mistä itse tykkäätte ja nauttikaa!
Työn alla tällä hetkellä: Studiokuvien valintaa ja niiden käsittelyä. Ensi viikolla ainakin viestintäkuvaus ja lehtikuvaus.
Kuvauskalusto: Täyskennoisia ja m43-kennoisia järjestelmäkameroita, zoom-objektiiveja, kiinteä 50 mm objektiivi, josta en tykkää (35 mm olisi minulle parempi), käsisalama.
Kaksi tehokasta akkusalamaa, octa-softbox ja deep-octa-softboxit, joissa dish-optio, sateenvarjoja. viisi studiosalamaa, useita erilaisia valonmuokkaimia, useita kirjankansia ja heijastinseiniä, kaikenlaista studiosälää.
Web: petrijuola.com joilta löytyy myös runsaasti autokuvia.
Insta: @petrijuola
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.