Muutosten vuosi

Kirjoittanut 17.2.2023

Kamera-lehti on uudistunut. Lehdessä on otettu entistä paremmin huomioon lukijoiden toiveita. Lukijoiden suosikkiartikkeleita ovat valokuvaaja­haastattelut, tekniikka ja opastukset. Lehti ilmestyy yhdeksän numeron sijaan kuusi kertaa vuodessa, mutta numerot ovat entistä monipuolisempia. Kansi on saanut uuden ilmeen kuten lehden logokin. Nyt logo henkii designia ja perinteisiä arvoja sekä teknisyyttä. Teemoista on luovuttu: Kamera-lehti on nyt paremmin ajan hermolla, kun juttuaiheita ei ole sidottu numeroittain yhteen teemaan. Jotkut juttutyypit ovat pysyneet samoina, mutta lisääkin on tullut.

Yhtenä uutuutena joka numero sisältää kuva­salkun, jossa esitellään valokuvaharrastajien tuotantoa. Jotkut esiteltävät kuvaajat saattavat olla harrastuksen alkuvaiheilla ja toiset ovat jo ammattilaisia. Tässä numerossa esittelemme 32-vuotiaan ylivieskalaisen Paula ­Tavastin kuvasalkun. Tavasti on itseoppinut kuvaaja ja kameraseuran kasvatti, kuten ovat monet vanhemmankin polven kuvajournalistit.

Toinen uutuus Kamera-lehdessä on Lintuvalokuvaus­koulu. Artikkelisarjassa keskitytään kauden lintulajeihin sekä annetaan vinkkejä, miten saadaan parempia lintukuvia. Koulun vetäjänä toimii Mia Surakka. Hän antaa lukijoille haastetehtäviä ja näitä kuvia voi halutessaan lähettää toimitukseen, osoitteeseen toimitus­@kamera-lehti.fi saatteella lintukuvakoulu.

Sota koskettaa meitä kaikkia jollain tavalla. Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi helmikuussa vuosi. Enpä olisi uskonut, kun muutama vuosi sitten olin Mustanmeren helmet -risteilyllä ­Odessassa, että Ukraina olisi pian täydessä sodassa Venäjän kanssa. Silloin laivamme saapumista satamaan juhlisti soittokunta; nyt samat miehet ja naiset ovat taistelemassa rintamalla. Kaupunki on muuttunut sotatantereeksi. Urhoollisesti ovat ukrainalaiset kuitenkin pitäneet pintansa.

Tanskalainen Jan Grarup, tunnettu sotakuvaaja, on todistanut sodan julmuuksia ympäri maailmaa. Hän sairastui traumaperäiseen stressihäiriöön, mutta jatkaa kuvaamista. Nykyään hän tekee omia projektejaan ja työstää valokuvakirjaa. Grarup on ottanut Kamera-lehden tämänkertaisen kannen kuvan. Kuvassa on elokuvaohjaaja-kirjailija Jørgen Leth kuvattuna märkälevylle 2019.

Kameraseura ry:n järjestösihteerinä on aloittanut Seppo Lahtinen, hän vastaa lehden asiakaspalvelusta. Lehden tilaajapalvelun puhelinaika on muuttunut: uudet ajat ovat tiistaisin ja torstaisin 10-12. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen tilaajapalvelu@­kamera-lehti.fi.

Toivon antoisia lukuhetkiä uudistuneen Kamera-lehden myötä.

Kristiina Haaga, vt. päätoimittaja
kristiina.haaga@kamera-lehti.fi