Näyttelypoiminnat: elo-syyskuu

Kirjoittanut 16.8.2018

Syyskausi käynnistyy kuvilla toden ja epätoden rajalta.

Ulla Jokisalo: Kuvitelmia vapaudesta 10.8.2018–27.1.2019
HAM Helsingin taidemuseo
Helsinki | Eteläinen Rautatiekatu 8

Puudelipäinen tyttö. Hyvin pukeutuneet apinanaiset. Ulla Jokisalon hätkähdyttävät uudet teokset ovat nyt esillä HAMissa, Helsingissä.

Kuvitelmia vapaudesta -näyttelyn lähtökohdaksi Jokisalo on valinnut kuusi HAMin kokoelmissa olevaa teostaan vuosilta 1983–2001. Näyttelyssä on lisäksi esillä noin 60 teosta, jotka ovat valmistuneet vuoden 2018 aikana. Ne käyvät vuoropuhelua kokoelmateosten kanssa.

Jokisalon työskentelytavalle on ominaista kertomuksellisuus. Jokainen näyttelyn teoskokonaisuuksista on itsenäinen, otsikoitu kertomuksensa. Myös yksittäisten teosten nimet valottavat näyttelyn tematiikkaa. Teosten tekniikat vaihtelevat, eikä taiteilija pitäydy ilmaisussaan mihinkään tiettyyn tyylilajiin.

Metsän salaisuudet 29.8.–21.10.2018
Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo
Kokkola | Pitkänsillankatu 26

Elokuun lopulla avautuu Kokkolan luonnontieteellisessä museossa Metsän salaisuudet -näyttely. Sen ovat toteuttaneet yhdessä luontokuvaaja Jan Björk ja nukketaiteilija Sirkka Vierimaa.

Björk kertoo kokeneensa jännittäviä hetkiä metsän olentojen kanssa vaelluksillaan Suomen metsissä ja mailla. Käyttämällä kameraa pensselinä hän on tuonut esiin eri hahmoja metsävaelluksiltaan. Kivistä, juurakoista, oksista ja sammalen peittämistä kannoista muodostuu olentoja, kun hän sopivasti ”tärisyttää” kameraa.

– Kaikki kuvat on tehty yhdellä valotuksella, Björk kertoo.

Valokuvanäyttely perustuu avajaisissa julkaistavaan Teisa-kirjaan, jonka esittely on seuraavalla sivulla.

Kuva: Jan Björk

Kamera aseena 15.6.–26.8.2018
Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus
Savonlinna | Riihisaari

Kesän ajan on Savonlinnan Riihisaaressa ollut esillä Kamera aseena -näyttely. Kokonaisuus muodostuu Jänisten kuvaajasuvun rintamakuvista.

Näyttely esittelee TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana.

Monet kuvista ovat tunnettuja sotakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Kuvissa näkyy sotatoimia, vapaa-aikaa, vihollisvankeja sekä kansatieteellisiin tarkoituksiin kuvattuja Rukajärven ja Itä-Karjalan maisemia.

Pauli Jänis on taitavana muotokuvaajana tuonut kuvissaan esille sotilaat yksilöinä ja persoonallisuuksina, ja kuvien kautta piirtyy ainutlaatuinen kuva sotilaiden elämästä rintamalla. Pauli saikin ylemmältä taholta kritiikkiä liian taiteellisista kuvista.

Hän oli myös kiinnostunut kuvaustekniikasta ja rakensi mm. pistoolikameran, jossa kamera oli pistoolin sisällä.

Kuva: Pauli Jänis, SA-kuva