Näyttelypoiminnat: elo-syyskuu

Kirjoittanut 15.8.2019

Syyskauden aluksi menneisyyden näkymiä Suomesta ja unenomaisia kuvia maailmalta

Anni Hemminkinen: Ihmisiä harjulla 6.9.2019–6.10.2019
Savonlinnai | Riihisaari
Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari

Savonlinnan maakuntamuseossa on esillä valokuvaaja Anni Hemminkisen (1879–1966) näyttely Ihmisiä Harjulla. ”Hemminkisen neiti”, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella.

Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Näyttelyssä on esillä noin 50 valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Hemminkisen ottamat kuvat ajoittuvat vuosille 1915–1950. Anni Hemminkisen lasinegatiivit, joista näyttelyn kuvat on valittu, ”löytyivät” kaksi kertaa. Ensimmäiset lasinegatiivit otti talteen alun perin rouva Helmi Kanerva punkaharjulaisen metsäteknikon talon aitan kivijalasta. Kanerva tallensi aktiivisesti kotiseutunsa historiaa ja oli myös muuten hankkinut Hemminkisen negatiiveja. Vuonna 2010 Helmi Kanervan poika Nuutti Kanerva ”löysi” edesmenneiden vanhempiensa eläkekodista osan näistä lasinegatiiveista

Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsämuseo Lusto osana Punkaharjun kulttuuriseura ry:n kolmivuotista Kotiseutuna kansallismaisema -hanketta (2017–2019.

Minttu Maari Mäntynen: Resonanssi 16.8 – 14.9. 2019
Helsinki | Rauhankatu
Kirjagalleria Laterna Magica

Galleria Laterna Magicassa avautuu taiteiden yönä 15.8 näyttely Minttu Maari Mäntysen näyttely Resonanssi. Kuvissa pohditaan tarinoiden, myyttien ja kokijan omien askelten tahdittamaa aikaa suhteessa kameran mekaaniseen aikaan, täsmällisiin valotusaikoihin ja digitaalisen kuvan välittömään luontiprosessiin.

Kuvat ovat kokeita mahdollisuuksiin luoda maisemakuviin ajatusten, muistojen ja unelmien mentäviä aukkoja. Skotlannissa, Uudessa-Seelannissa ja Hawaijilla kuvatut maisemat eivät ole ennen näkemättömiä. Kuvaaja on seissyt missä muutkin ovat seisseet, vain eri ajassa.

Näyttely koostuu kahdesta sarjasta: Recurrence sekä Barren Lands, jotka ovat aiemmin olleet osittain esillä Charles H. Scott galleriassa Vancouverissa, Kanadassa ja White Space galleriassa Edinburghissa, Skotlannissa,

Minttu Maari Mäntynen (1975) on Skotlannissa asuva suomalainen valokuvaaja ja elokuvantekijä.   Näyttely on esillä galleria Laterna Magican tiili- ja kellarigalleriatilassa 16.8.-14.9.2019.

Caj Bremer: Suomalainen arkipäivä 13.9.2019–5.1.2020
Helsinki | Tallberginkatu 1 G
Suomen Valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museossa nähdään syksyllä 2019 suomalaisen reportaasikuvauksen uudistajan, Caj Bremerin (s. 1929) klassikkovalokuvasarja Suomalainen arkipäivä (1971).Kuvasarjassa Bremer halusi kuvata tavallista ihmistä ja hänen ympäristöään, kaupungistumista sekä maalaismaiseman väistymistä modernin maailman tieltä.

Bremer aloitti kuvasarjan Etelä-Suomesta, Sköldvikistä kokonaisuudella ”Jätti-Nesteen naapuri”. Bremer otti kantaa suuryhtiön vaikutukseen alueeseen ja kalastajien elinkeinoon. Myöhemmin Bremer matkasi ympäri Suomena, muun muassa Muonion Kaalamanniemelle, jossa hän kuvasi pienviljelijä Frimania ja tämän perhettä heidän köyhällä kotitilallaan.

Bremer kuvasi vuoden ajan materiaalia, josta syntyi kahdentoista kuva- ja tekstikokonaisuuden näyttely, jonka muoto jäljitteli lehden taittoa. Näyttelyn tekstit syntyivät toimittaja Ulla-Maija Kivikurun kanssa. Suomalainen arkipäivä oli esillä ensimmäisen kerran Porvoon taidehallissa vuonna 1972. Myöhemmin kokonaisuus oli esillä myös Tukholman kaupunginmuseossa sekä Lontoon The Photographers’ Galleryssä.