Näyttelypoiminnat: elo-syyskuu

Kirjoittanut 26.8.2022

Näyttelyt vievät Espoon merellisestä kaupungista Tampereen kautta Rovaniemelle.

Meren aarteet -näyttely esittelee meille vedenalaisen luonnon monimuotoisen lajiston. Näyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 17.8.-2.10.2022. Valokuvat on otettu osana Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa VELMU-ohjelmaa.

Espoo on merellinen kaupunki. Merialuetta on peräti 158 neliökilometriä. Siihen mahtuu monenlaista luontoa rehevistä sisälahdista karumpiin kallio- ja hiekkapohjiin.

Vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma eli VELMU kerää tietoa vedenalaisten luontotyyppien, lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla.

Meren aarteet -näyttely on osa Itämeri­päivän ja Espoo juhlii -viikon ohjelmaa.

Meren aarteet, 17.8.–2.10.2022. Villa Elfvikin luontotalo, Elfvikintie 4, Espoo.

Kuva: Harri Pälviranta

Harri Pälvirannan näyttely Väkivallan koreografia on esillä Galleria Nykyajassa Tampereella. Pälviranta on hankkinut 20 vuoden ajan historiallisia lehtikuvia. Tämä pieni kokoelma tai arkisto käsittää toista sataa kuvaa, jotka kaikki kuvaavat konkreettisia väkivallan tapahtumia ja tekoja, kuten 1950-luvun rasistisen väkivallan kohteeksi joutunutta tummaihoista uhria, kadulla ammuttua miestä 1970-luvulta tai poliisin hakkaamaa nuorta 1940-luvulta.

Pälviranta on analysoinut kokoelman kuvat ja tuloksiin perustuen työstänyt niiden pohjalta uusia valokuvallisia teoksia. Kokonaisuus koostuu monesta osasta. Pälviranta on muun muassa leikannut osasta kuvia uhrin irti, tehden kuvasta ikään kuin kaksitasoisen.

Yhtenä osana on kokoelmakuvien rekonstruktioita, uusia kuvia vanhojen perustalta. Pälviranta on lavastanut tilanteita näyttelijöiden kanssa työskennellen. Tilanteet on kuvattu 4×5 tuuman palkkikameralla. Lisäksi näyttelyssä on autenttisia kuvia väkivallan tapahtumista.

Harri Pälviranta luennoi ja vetää työpajoja, kirjoittaa valokuvasta sekä kuratoi näyttelyitä taideprojektien lisäksi. Hän on valmistunut taiteen tohtoriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta (2012).

Harri Pälviranta: Väkivallan koreografia / Choreography of Violence (2015-2020), 8.5.–5.9.2022. Valokuvakeskus Nykyaika, Kauppakatu 14, Tampere.

Kuva: Eino Haarala

Rovaniemen kauppakeskus Revontulessa on esillä Kun merestä nousin minä  -näyttely. Työt ovat esillä 5.9. –25.9.2022.

Napapiirin Kuvakööri on kohtaamispaikka valokuvauksen harrastajille ja ammattilaisille. Ryhmän jäsenet jakavat ilon ja kiinnostuksen kameran kautta tehtyyn taiteeseen ja dokumentaariseen työskentelyyn. Yhteiset tapaamiset ja valokuvausretket muodostavat inspiroivan yhteisön, joka avaa nyt ensimmäisen näyttelynsä yleisön nähtäväksi.

Näyttely on osa Rovaniemi-viikon kulttuuritarjontaa. Se on saanut inspiraationsa paitsi Rovaniemestä, myös Kuvaköörin kotikaupunkia kuvailevasta runosta, jonka ympärille teokset kietoutuvat. Erilaiset kuvaustekniikat ja kunkin valokuvaajan oma ilmaisu muodostavat näyttelyn teeman kotikaupungista ja identiteetistä.

Näyttelyssä mukana olevat Napapiirin Kuvakööriläiset ovat: Eino Haarala, Tarja Porsanger, Mari Parpala, Teppo Kuusela, Elli Koivuranta, Kaisa Sirén, Päivi Lundvall, Leena Nykänen, Riitta Ahmasalo, Heidi Wikström ja Mari Riikonen.

Avajaisia vietetään 5.9.2022 kello 18.30.

Napapiirin Kuvakööri: Kun merestä nousin minä, 5.9.–25.9.2022. Kauppakeskus Revontuli, Koskikatu 27, Rovaniemi