Näyttelypoiminnat: elo-syyskuu

Kirjoittanut 17.8.2017

Loppukesän näyttelyissä matkataan merellä ja unimaisemissa.

Enkelinä olemisesta 24.8.–15.10.
Valokuvataiteen museo |  Helsinki | Tallberginkatu 1 G

Nainen sulautuu rähjäisen huoneen tapettien joukkoon. Toisessa kuvassa hän hyppää helmat hulmuten ilmaan. Francesca Woodmanin kuvat ovat hyvin intensiivisiä. Niistä kumpuaa jotain aavemaista, koskettavaa.

Amerikkalainen Woodman kuoli vain 22-vuotiaana vuonna 1981, mutta hänen vaikuttavat kuvansa elävät yhä. Nyt niistä ripustetaan noin 100 kuvan näyttely Valokuvataiteen museoon.

Woodman palasi toistuvasti uransa aikana enkeliaiheen pariin, mistä näyttely on saanut nimensäkin. Hänen töilleen on ominaista oman ruumiin ja kasvojen käyttö valokuvien raaka-aineena. Hän työskenteli usein hylätyissä rakennuksissa ja loi kuviinsa peilien ja lasien avulla surrealistisia tunnelmia.

Woodmanin taiteellinen tuotanto jaetaan tavallisesti viiteen jaksoon. Näyttelyssä on mukana teoksia useimmista hänen teemoistaan ja teossarjoistaan.

Daesung Lee: Futuristic archaeology

Backlight Photo Festival 9.9.−29.10.
Tampereen taidemuseo, Nykyaika ym. | Tampere

Backlight Photo Festival juhlii 30-vuotista taivaltaan syyskuussa. Tampereella 11. kertaa järjestettävän kansainvälisen valokuvafestivaalin näyttelyihin on poimittu 22 teossarjaa 12 maasta. Suomalaisia valokuvataiteilijoita on mukana seitsemän.

Tapahtuman päänäyttämönä toimii Tampereen taidemuseo. Lisäksi teoksia esitetään Nykyajassa, Galleria Koppelossa, Galleria Rongassa sekä Museokeskus Vapriikissa 9.9.−29.10.

Tapahtuman teemana on itsenäisyys. Kuvat nostavat esiin kysymyksiä yksilöiden ja kansanryhmien itsenäisyydestä, niin siihen pyrkimisestä kuin siitä luopumisesta.

Kuva: Soile Kallio & Pentti Taskinen

Suomen rannikko meloen 1.–30.9.
Hotelli Gustavelund | Tuusula | Kirkkotie 34

Toukokuussa 2016 Soile Kallio ja Pentti Taskinen pakkasivat kameransa ja muut matkatavaransa kajakkiin. He lähtivät melomaan Suomen rannikkoa Venäjän rajalta, Virolahdelta, Ruotsin rajalle, Tornioon. Melontakilometrejä kertyi kaikkiaan 1369.

Kallio ja Taskinen kuvasivat matkan aikana runsaasti, ja osa kuvista on syyskuussa esillä Tuusulassa hotelli Gustavelundissa. Kuvat on otettu vedenpitävillä Olympus Tough -kameroilla.

– Vedenpitävä pokkari on ainoa oikea kamera kovassa myrskyssä kajakissa. Ei tarvinnut pelätä kameran kastumista. Se oli hihnalla kiinni kelluntaliiveissä, ettei pudonnut matkasta, kertoo Soile Kallio.

Kuvissa he dokumentoivat itse melomista, rannikkoympäristöä ja lepopaikkojen elämää.

– Reittimme kulki Ruotsinsalmen taistelupaikkojen, Porkkalan alueen, Saaristomeren ja Merenkurkun saariston läpi kera allien, haahkojen ja merikotkien.