Näyttelypoiminnat: helmi-maaliskuu

Kirjoittanut 24.2.2022

Näyttelyt vievät meidät muutoksen tuuliin.

Anni ja Ville Löppösen Kuin muuttuva uni -näyttely on esillä Riihisaaressa, Savonlinnan museossa. Löppösiä yhdistää taiteilijoina ihmisyyden ja ihmisen sisäisyyden tutkiminen, jota he molemmat ovat viime aikoina tehneet lasten ja tilan kuvaamisen kautta: Anni valokuvin ja Ville maalaten.

Syksyllä 2020 taiteilijapariskunta Anni ja Ville Löppönen muuttivat perheineen Joensuusta Savonlinnaan. Molemmat kokivat, että muutaman vuoden tauon jälkeen olisi tarpeellista ja hyvä tehdä näyttely Savonlinnaan, jossa Löppösten teoksia on edellisen kerran ollut esillä Nälkälinnanmäellä Savonlinnan Uusi Taidemuseo -tapahtumassa 2017.

Näyttelyn nimi Kuin muuttuva uni, on katkelma valokuvataiteilija Anni Löppösen runokokonaisuudesta Kirjoituksia kaupungista, vetäytymisen utopia. Runossa voidaan nähdä kiteytyvän kokemus ajasta, jota tänä päivänä elämme monine haasteineen. Runo tarjoaa samalla väylän toivon horisonttiin haastaen meidät muutoksen äärelle.

Muutoksen haasteet kohtaavat meitä kaikkia tasapuolisesti yhteiskunnallisen murroksen muodossa, jonka keskeisinä liikuttajina toimii pandemia, ilmastonmuutos ja sen tuoma energiatalouden murros.

Anni Löppönen on 1981 Kerimäellä syntynyt valokuvataiteilija, jonka teoksia on esitelty niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. Annin puoliso, kuvataiteilija Ville Löppönen on syntynyt 1980 Savonlinnassa ja pitänyt näyttelyitä muun muassa Australiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa sekä Euroopassa.

Anni ja Ville Löppönen : Kuin muuttuva uni , 21.1.–20.3.2022. Riihisaari – Savonlinnan museo, Riihisaari, Savonlinna

Kuva:Tero Marin

Yövalokuvaaja Tero Marinin Hiljaisuudessa -näyttelyn valokuvia ja videoinstallaatioita on esillä Helsingin observatoriolla 30.4.2022 saakka.

Helsingin observatorion näyttely sisältää 23 valokuvateosta ja kaksi videoinstallaatiota. Valokuvanäyttelyn teokset ovat pääasiassa hämärän- ja pimeän aikana kuvattuja maisemavalokuvia, joissa yöllinen taivas paljastaa näkymiä avaruuden eri ulottuvuuksiin. Näyttelyssä esillä olevat teokset on kuvattu vuosien 2018–2022 välisenä aikana.

Porvoolainen Tero Marin käsittelee valokuvissaan kokemuksellista hiljaisuutta ja hän on pitänyt useita hiljaisuus-teemaisia valokuvanäyttelyitä. Marin esiteltiin Kamera-lehdessä kuukauden kuvaajana keväällä 2021. Marin työskentelee digitaalisen muotoilun lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa.

Tero Marin: Hiljaisuudessa, 20.1.–30.4.2022. Helsingin observatorio, Kopernikuksentie 1, Helsinki

Kuva: Päivi Tähjä

Valokuvaajaryhmä Kromaatikot, johon kuuluvat Ulla-Maija Haimi, Jukka Kari, Janne Myllymäki, Outi Paasi, Jarmo Sarkkinen ja Päivi Tähjä, esittelevät töitään Loviisan Galleria Theodorissa. Näyttely on nimeltään Muutoksessa.

2000-luku on ollut suurten muutosten aikaa. Olivatpa kyseessä asenteet, yhteiskunta, politiikka, teknologia, ilmasto tai arkemme COVID19-pandemian myötä, lähes kaikki on ollut jatkuvassa muutoksessa. Media kertoo suurista muutoksista. Niihin on helppo hukkua. Moni kipuilee muutoksen kyydissä. Vastakkainasettelulta ei ole vältytty. Korona-aika on haastanut ihmisiä käsittelemään suurta muutosta. Elämä on muuttunut ehkä pysyvästikin. Se voi olla hankala hyväksyä.

Valokuvaajaryhmä Kromaatikot: Muutoksessa, 8.–27.3.2022. Galleria Theodor, Brandensteininkatu 3, Loviisa