Helmikuun näyttelyissä tutustut ihmisiin meillä ja maailmalla.
Maailman kuvia 2012–2016 7.–23.3.2017
Laterna Magica | Helsinki | Rauhankatu 7
Miltä elämä näyttää Argentiinassa? Miltä Delhissä? Seppo Tuomaalan katukauvaustyyliset otokset antavat muutamia vastauksia. Hänen näyttelynsä Maailman kuvia 2012–2016 on esillä Laterna Magicassa Helsingissä.
– Kukin kuva kertoo pienen tarinan, sellaisen mitä maailma on täynnä. Hetken havaintoja, iloisia ja surullisia, jopa humoristisiakin, Tuomaala kertoo.
Kokonaisuudessa on 12 mustavalkoista valokuvaa.
– Vaikka nykyään pyrkimykseni on ottaa kuvia suunnitelmallisesti ja tehdä niistä isoja sarjoja, monesti parhaat kuvat syntyvät sattumalta, kun kävelee päivän tuntemattomassa kaupungissa. Pahinta mitä voi tapahtua on, että eksyy, kun katselee maailmaa etsimen läpi. Monesti parhaat kuvat syntyvät, kun on pahiten ”poissa kartalta”.
Elina Brotherus 1998–2015 17.2.–21.5.2017
Turun taidemuseo | Turku | Aurakatu 26
Elina Brotherus tuli tunnetuksi 1990-luvun lopulla Ranskassa tekemästään sarjasta Suites françaises, joka käsittelee uuteen kulttuuriin ja kieleen sopeutumista. Sarjan kuvissa Brotherus opetteli ranskan kieltä liimaamalla post-it-lappuja eri esineisiin.
Nykyisin Suomessa ja Ranskassa asuva Brotherus on kansainvälisesti tunnettu valokuvataiteilija. Helmikuussa hänen töistään avautui mittava retrospektiivinen näyttely Turun taidemuseossa.
Suuri osa Brotheruksen teoksista keskittyy ihmishahmon ja maiseman väliseen suhteeseen sekä taiteilijan malliinsa kohdistamaan katseeseen. Hän kuvaa usein alastonta vartaloa ja esiintyy itse monissa teoksissaan.
Brotherus on palkittu mm. Fotofinlandialla ja Pro Finlandia -mitalilla. Joten mikä voisikaan olla parempi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden näyttelyksi.
Fading 13.1.–12.3.2017
Suomen valokuvataiteen museo | Helsinki | Tallberginkatu 1 G
Kellertäväsävyisiä kuvia ajan kolhimista esineistä. Henkilökuvia, joissa on outo, henkeään pidättelevä tunnelma. Ruotsalainen Elis Hoffman on ikuistanut Ruotsin syrjäseuduilla kuvasarjan, joka kertoo elämän katoavaisuudesta ja kiertokulusta.
Valokuvataiteen museon näyttely Fading on syntynyt viiden kesän aikana pienissä taajamissa eri puolilla Ruotsia. Hoffman etsiytyi paikkoihin, joissa ei ollut aikaisemmin käynyt, ja tapasi ihmisiä, jotka olivat hänelle ennestään vieraita.
– Kuvasin elämäntapahtumista jääneitä jälkiä ja niiden vaikutusta eri ihmisten elämään. Ajan myötä ymmärsin, että olin kuvaamassa elämän haurautta ja sitä minkä me jätämme jälkeemme, Hoffman sanoo.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.